Фирмените фалити се увеличават в целия свят, като в някои

...
Фирмените фалити се увеличават в целия свят, като в някои
Коментари Харесай

Надига се вълна от фирмени фалити и това е само началото на трудностите за бизнеса

Фирмените банкрути се усилват в целия свят, като в някои страни доближават размери, които не са следени от финансовата рецесия през 2008 година насам. Вероятно това е единствено началото на вълната, написа Bloomberg в собствен разбор. Десетилетието на евтини пари вдъхна илюзорно възприятие за непобедимост на ръководителите на предприятия и мениджърите на частни капитали, които не помниха, че след взрива нормално следва провал. Сега комбинацията от отслабващо търсене, възходяща инфлация, свръхзадлъжнели счетоводни салда и доста по-високи разноски по заемите ще се окаже прекомерно комплицирана за по-слабите кредитополучатели.

Фалитите в Съединени американски щати през първите шест месеца на 2023 година са на най-високото си равнище от 2010 година насам измежду фирмите, следени от S&P Global Market Intelligence. В Англия и Уелс е доближат близо 14-годишен връх. Фалитите в Швеция са най-високите от десетилетие насам, до момента в който в Германия скочиха с съвсем 50% на годишна база през юни до най-високото равнище от 2016 година Нивата в Япония са най-високите от пет години насам.

Обикновено банкрутите се усилват, когато рецесията към този момент е в ход, само че предприятията се срутват даже и в когато пазарите на труда и корпоративните облаги демонстрират изненадваща резистентност. Едно от обясненията: Щедрите държавни стратегии за финансова помощ по време на пандемията и облекчаването на разпоредбите за това по кое време фирмите би трябвало да подадат молба за оповестяване в неплатежоспособност доведоха до необикновена пауза в корпоративните банкрути през 2020-2021 година В доста случаи това по-скоро отсрочи, в сравнение с предотврати краха.

Несъвършените бизнес модели, свръхзадлъжнялостта и браншовете със структурни проблеми не са в положение да се оправят с внезапното повишение на лихвените проценти. „ Изведнъж определящата характерност за банкрута – неналичието на пари – още веднъж е настояща, а фундаментите са по-важни от всеки път “, разяснява Робин Найт, сътрудник в консултантската компания AlixPartners.

Стартъпи, които се нуждаят от парични средства, като да вземем за пример компанията за цифрови медии Vice Group Holding Inc. към този момент са попаднали в клопката. Навремето Vice можеше да се похвали с оценка от съвсем 6 милиарда $, само че разчиташе на външно финансиране, което дефинитивно пресъхна през май. Около дузина SPAC компании(б.р. – компания за придобиване със специфична цец е фиктивна корпорация, записана на фондова борса за придобиване на частна компания, като по този метод я направи обществена, без да минава през обичайния развой на в началото обществено предлагане) се провалиха тази година по сходни аргументи.

Наблюдава се и удивително нарастване на броя на фирмите в Съединени американски щати, които подават молба за оповестяване в неплатежоспособност по глава 11 за повторно, което е знак, че тези компании е трябвало да бъдат по-обстойно преструктурирани преди този момент. Пример е компанията за мониторинг на домашната сигурност Monitronics Inc, която за първи път подаде такова заявление едвам преди четири години. Сега компанията се базира на растежа на лихвените проценти като причина за развоя.

Предстои утежняване на обстановката, написа още изданието. Но вместо временен и внезапен потрес, какъвто се случи през 2008 година, специалистите по преструктуриране чакат нескончаем интервал на корпоративни усложнения, защото лихвените проценти евентуално ще останат високи за дълго време на фона на битката с инфлацията. По-малките компании са уязвими към стесняване на банковото кредитиране, а в доста случаи разноските им за лихви ще се удвоят – в случай че не са хеджирани – единствено за няколко години.

Налице са и по-големи провали, като да вземем за пример подадената през април молба за оповестяване в неплатежоспособност на листвания в Съединени американски щати колос за артикули за дома Bed Bath & Beyond Inc. Фалитът на австрийския търговец на мебели на дребно Kika/Leiner предишния месец бе най-големият фалит в алпийската страна от десетилетие насам.

Големите банкрути усилват риска от циничен кръг от неплащане на доставчиците, загуба на чиновници, в допълнение стягане на критериите за разпределяне на заеми от страна на банките и следващ банкрут на още компании.

Не е изненадващо, че компаниите за транспорт на товари и потребителски артикули бяха наранени, защото хората насочиха разноските си към пътувания и обществени контакти, вместо към пазаруване на артикули. Миналия месец банкрутира английската компания за доставки Tuffnells Parcels Express Ltd, както и американският производител на пирекс и тенджери под налягане Instant Brands Inc: последният бе обиден от нарасналите разноски за превоз и лихви.

Строителният и промишленият бранш също изпитват усложнения, защото комерсиалните недвижими парцели са в застой, а международното произвеждане се свива. През май английският производител на химикали Venator Materials Plc подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност по глава 11 в Съединени американски щати под тежестта на заеми на стойност 1,1 милиарда $ и 38% спад в тримесечните продажби.

Въпреки че може да се чака, че нецикличните софтуерни и здравни компании ще бъдат по-устойчиви, те са много изложени на заеми с плаващ лихвен %, завещание от всеобщото изкупуване и усвояване с ливъридж. Envision Healthcare Corp да вземем за пример подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност през май, откакто предприятието, притежавано от KKR & Co, претърпя спад в визитите на пациенти, обвързван с Коронавирус, и регулаторни спънки.

Ръководителите несъмнено са се надявали, че лихвените проценти бързо ще се върнат на допустими равнища, само че това наподобява все по-малко евентуално. Междувременно междинният матуритет на американските и европейските облигации от вида „ junk bonds “ се сви до най-ниския в историята.

„ През 2024 година, ‘25 година и ‘26 година предстоят доста огромни падежи “, съобщи пред вложителите предишния месец съоснователят на Moelis & Co Навид Махмудзадеган. „ Много от тези компании за жалост няма да могат да се рефинансират. Затова считам, че ще има освен доста банкрути, само че и доста преструктуриране на балансите, рекапитализация към доста разнообразни играчи. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР