Фирмата Русгеоком БГ, която иска разрешително за добив на природен

...
Фирмата Русгеоком БГ, която иска разрешително за добив на природен
Коментари Харесай

Планиращата добив на газ в Добруджа фирма уверява, че сондажите й са като водните

Фирмата " Русгеоком БГ ", която желае позволение за рандеман на природен газ в Добружда, против което стачкуват локалните поданици, разгласи, че не има намерение да употребява рискови за хората, природата и животните технологии и сондажите й са същите като употребяваните за рандеман на вода в района.

Компанията е подложена на напън от обществеността, която провежда няколко митинга против добива на газ от находището " Спасово " в блок " Добрич ". като медиатор за решаването на разногласието се включи предходната седмица и енергийното министерство. То е органът, който би трябвало да се произнесе дали да разреши добива на синьо гориво от откритото от " Русгеоком БГ " находище. В момента се организира публичен разискване на отчета за оценка на въздействието върху околната среда на плана, само че локалните желаят той да не бъде одобряван и да не се позволи добива на газ. Хората от района са обезпокоени, че сондажите ще замърсят почвите и ще провокират трусове.

Компанията обаче твърди, че нейното капиталово желание е за рандеман на природен газ по стандартна технология. Не се планува използване на метода на хидравлично скъсване (т.нар. " фракинг “), който на всичко от горната страна е и неразрешен с решение на Народното събрание.

" Водните сондажи в региона се вършат по същата техника и технология, която компанията ще употребява. Прокарването на сондажи за природен газ, петрол и вода не провокира трусове. Добивът на газ няма да има нездравословно влияние върху околната среда и водоносните хоризонти. В България от десетилетия се прокарват сондажи и се добива природен газ по този метод и всеки може да види дали има провали върху природата и хората в регионите на настоящите газови залежи, като такива има и в Добруджа ", се показва в изказване на " Русгеоком БГ ", публикувано до медиите във вторнтик.

Сред изгодите от реализацията на плана са по-ниски цени на газа, откриване на работни места, а 50 % от таксата по концесионния контракт ще отива непосредствено в бюджета на общината, добавя компанията.

Тя твърди българското общество, че дейностите й са били и ще бъдат изпълнявани в сходство с българското законодателство, високите професионални стандарти, в полза на развиването и просперитета на българската енергетика.

" Русгеоком БГ " добавя, че уважа и схваща терзанията на локалното население и е подготвена да дава отговор на всички въпроси на жителите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР