Фирмата Gemcorp Capital, с която правителството подписа меморандум за инвестиции

...
Фирмата Gemcorp Capital, с която правителството подписа меморандум за инвестиции
Коментари Харесай

ДАНС ще проверява фирмата, с която правителството подписа меморандум за 1 млрд. лв. инвестиция

Фирмата Gemcorp Capital , с която държавното управление подписа меморандум за вложения „ на стойност към 1 милиарда $ “, ще бъде проверявана от ДАНС. Причината за това е предходно присъединяване на свързани с Русия лица в нея, а задачата е да не се позволен „ съмнителни капитали у нас “. Това съобщи министър председателят Кирил Петков пред бТВ.

Кирил Петков благодари на проверяващите публицисти за изнесената информация по случая и акцентира, че това е причина за доста деликатна инспекция, тъй като досегашната е била „ на база на настоящето положение “.

Веднага след известието за подписването на меморандума, уеб сайтът разгласява информация, че фондът е обвързван с съветски предприемач, доближен до глобения от Запада шеф на съветския държавен боен конгломерат “Ростех ” Сергей Чемезов .

Файненшъл таймс също удостовери тази информация и напомни, че Чемезов е непосредствен другар на съветския президент Владимир Путин , с който са делили един апартамент, до момента в който са служили в руските секрети служби Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Източна Германия.

„ Оттук нататък българските служби би трябвало да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, в случай че не са или в случай че има даже малко подозрение, нашето държавно управление е последното, което би поело какъвто и да е риск “, сподели още Петков.

До този миг Gemcorp нямаше вложения в България, а информацията за съветски връзки предизвика въпроса по какъв начин по този начин фондът внезапно се появи в София.

Преди дни пред Нова телевизия вицепремиерът Асен Василев отговори на въпроса дали е направена инспекция на компанията за връзки с Русия.

„ Gemcorp пристигнаха при нас с сътрудници от американското посолство от Департамента на Съединени американски щати “, сподели тогава Василев. От посолството на Съединени американски щати в София обаче отхвърлиха тази информация и обявиха пред Свободна Европа, че смятат, че„ изказванията за противоположното са вследствие на неразбирателство “.

Gemcorp Capital е учреден през 2014 година от няколко души, измежду които и българинът Атанас Бостанджиев. Според Файненшъл таймс първичният капитал на Gemcorp e възложен от съветския милионер Алберт Авдолян. Този факт обаче не е бил оповестен обществено. Именно „ това илюстрира комплицираните и заплетени ползи на съветски предприемачи, които влагат активите си в лондонското сити “, написа Файненшъл таймс.

Gemcorp Capital стартира работа с 250 млн. $, обезпечени от компания, следена по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес сътрудник Сергей Адониев .

Сергей на т.нар "златни паспорти " в България. Той получи български паспорт през 2008 година, макар че още тогава не е отговарял на изискванията за него. Причината е, че има присъда в Съединени американски щати за пране на пари десетилетие по-рано.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР