Финландското правителството може да реши да затвори сухопътните гранични пунктове

...
Финландското правителството може да реши да затвори сухопътните гранични пунктове
Коментари Харесай

Финландия е готова да затвори източната граница

Финландското държавното управление може да реши да затвори сухопътните гранични пунктове с Русия незабавно, съобщи „ Илталехти “.


Източници от региона на външната политика и политиката на сигурност оповестяват, че Финландия е подготвена неотложно да затвори източната граница.

Според източниците държавното управление на министър-председателя Петери Орпо може да реши да затвори сухопътните гранични пунктове с Русия.

След като държавното управление вземе решение за затваряне на границата на съвещание, граничните пунктове ще бъдат затворени 24 часа по-късно.

От кабинета на министър-председателя оповестиха, че Държавният съвет няма да заседава през днешния ден.

На 16 ноември Финландия реши да затвори граничните пунктове Ваалимаа, Нуиямаа, Иматра и Ниирала. От 18 ноември те са затворени за всевъзможен трафик.

Същевременно Финландия реши, че молби за леговище ще се одобряват единствено на граничните пунктове Вартиус и Салла в Кайнуу и Лапландия.

На 17 ноември Комисията по външна политика и сигурност към президента на републиката и Държавния съвет, получи обзор на обстановката на източната граница.

Ставаше въпрос за опцията руснаците да стартират да транспортират незаконно търсещи леговище лица до Костамус, покрай граничния пункт Вартюс. Имаше разследваща информация за това и по-късно беше обявено, че това се е случило.

След това беше решено да се приготви опцията за затваряне на цялата източна граница, с цел да се изпрати мощно обръщение на Русия, че Финландия няма да одобри потреблението на човешко оръжие като средство за напън.

Въз основа на наличната разследваща информация държавното управление реши, че съветските управляващи са взели участие в превозването на незаконни претенденти за леговище до финландската граница.

За да се спре потреблението на човешко оръжие, държавното управление е готово да затвори останалите гранични пунктове и да прекрати приемането на молби за леговище на сухопътната граница с Русия.

В бъдеще молбите за леговище ще могат да се подават на летище Хелзинки-Вантаа.

Правителственото управление е стигнало до извода, че правото на търсене на леговище, обезпечено от интернационалните контракти, е изгубило фактическото си значение на източната граница заради дейностите на съветската страна.

Финландия би трябвало да има право да връща нелегално търсещите леговище в Русия, която ги е приела на своя територия и множеството от които са имали позволение за престояване в Русия.

Финландските водачи обаче считат, че е малко евентуално Русия да одобри първия човек, върнат от Финландия. Поради това Финландия взема решение да затвори границата, с цел да спре притока на нелегално търсещи леговище лица от Русия към Финландия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР