Финландският телекомуникационен гигант Nokia ще съкрати между 9000 и 14

...
Финландският телекомуникационен гигант Nokia ще съкрати между 9000 и 14
Коментари Харесай

Nokia ще съкрати до 14 000 работни места, за да намали разходите

Финландският телекомуникационен колос Nokia ще редуцира сред 9000 и 14 000 работни места до края на 2026 година, с цел да понижи разноските, предава „ BBC “.

Съобщението беше направено, откакто компанията регистрира 20% спад в продажбите сред юли и септември. Компанията упрекна забавянето на търсенето на 5G съоръжение на пазари като Северна Америка. В момента компанията има 86 000 чиновници по целия свят и е съкратила хиляди работни места от 2015 година насам.

Nokia желае да понижи разноските си с сред 800 милиона евро и 1,2 милиарда евро (695 милиона английски лири – 1 милиард английски лири) до 2026 година, се споделя в известието. И добавя:

Освен това нейните клиенти редуцират разноските си на фона на висока инфлация и лихвени проценти.

Напредъкът в облачните калкулации и AI ще се нуждае от „ обилни вложения в мрежи, които имат доста усъвършенствани благоприятни условия “, акцентира основният изпълнителен шеф Пека Лундмарк.

„ Въпреки това, като се има поради несигурното време за възобновяване на пазара, в този момент подхващаме решителни дейности “ , добавя той.

Компанията посочи, че желае да „ работи бързо “, като понижи разноските с 400 милиона евро през 2024 година и 300 милиона евро през 2025 година

Лундмарк добави, че макар „ продължаващата неустановеност “ , Nokia чака „ усъвършенстване в мрежовия ни бизнес “ през настоящото тримесечие. Компанията отхвърли да каже къде по света ще бъдат наложени съкращенията на работни места или дали английските чиновници ще бъдат наранени.

В него се споделя, че съкращенията са били „ мъчно бизнес решение “ , само че са „ нужна стъпка за пригаждане към пазарната неустановеност и отбрана на нашата дълготрайна доходност и конкурентоспособност “ . Говорител удостовери:

„ Имаме извънредно надарени хора в Nokia и ще подкрепим всеки, който е обиден от процеса. Сега започваме процеса на съвещания по отношение на първичните понижения. “

Времето и детайлностите за окончателните съкращения на работни места „ ще бъдат решени единствено след деликатно обсъждане и ще зависят от развиването на търсенето на крайния пазар “ , добави представителят.

Задържане на 5G

Някога Nokia беше най-големият производител на мобилни телефони в света, само че не съумя да планува известността на телефоните с задействан интернет сензорен екран като iPhone на Apple и Galaxy на Samsung и беше съборена от съперниците си.

След като продаде бизнеса си с телефони на Microsoft , който софтуерният колос по-късно отписа, Nokia се концентрира върху телекомуникационно съоръжение.

Специализира се в програмен продукт и хардуер, употребявани в телекомуникациите, в това число физическа и облачна инфраструктура, която хората употребяват, когато вършат телефонни диалози или когато употребяват интернет, като антени и базови станции.

През 2020 година Nokia стана главен бенефициент от блокирането на Huawei от 5G мрежите на Обединеното кралство , откакто подписа договорка да стане най-големият снабдител на съоръжение за BT. Но производителите на 5G съоръжение се борят, защото операторите в Съединени американски щати и Европейски Съюз понижават разноските.

Nokia и шведският противник Ericsson се пробват да компенсират част от слабостта с по-високи продажби в Индия , само че внедряването на 5G също се забавя там. По-рано тази седмица Ericsson регистрира спад в продажбите. Фирмата също по този начин уволни хиляди чиновници тази година и съобщи във вторник, че несигурността, засягаща нейния бизнес, ще продължи до 2024 година

Анализаторът Kester Mann от CCS Insight съобщи, че телекомуникационната промишленост би трябвало „ да лети високо, подкрепена от непреклонно търсене на нейните услуги “ . Той съобщи:

„ Вместо това не престават да се задават безчет въпроси по отношение на уместността на операторите и дълготрайното им бъдеще. “

Технологичните компании, в това число телекомуникационните компании, се борят, защото както локалните, по този начин и бизнес клиентите понижават разноските си заради фактори, включващи инфлация и по-високи лихвени проценти . Това докара до загуба на работните си места хиляди служащи по света през последните две години.

Компании, в това число Meta, която има Фейсбук и Instagram, Amazon и X, някогашен Twitter, всички направиха съкращения.

Въпреки това, техническите служащи към момента са търсени . Според компанията за разгласи за работа Zip Recruiter, 80% от огромните софтуерни чиновници, които са изгубили работата си, са съумели да намерят работа в границите на три месеца.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР