Финландският президент Саули Ниинистьо се обяви против издаването на финландски

...
Финландският президент Саули Ниинистьо се обяви против издаването на финландски
Коментари Харесай

Финландският президент Ниинистьо е против двойното гражданство за руснаци

Финландският президент Саули Ниинистьо се разгласи срещу издаването на финландски паспорти на жители на страни, в които двойното поданство не се признава. Това включва и руснаците.

Ниинистьо означи, че въпросът е бил издигнат още през 2013 година " Още тогава предложих да се премине към взаимност, т.е. да се дава поданство единствено на хора от страни, които взаимно признават двойното поданство на финландците, отишли там. Русия не признава двойното поданство. " - акцентира настоящият финландски президент в ефира на Радио Суоми.

През ноември предходната година един от водачите в президентската конкуренция във Финландия, Пекка Хаависто, излезе с самодейност за отвод от издаване на двойно поданство на руснаци. Основният му мотив е непризнаването на статута на второ поданство. Подобно на Съединени американски щати, Русия не не разрешава да се имат паспорти на други страни дружно с съветския, само че управляващите признават такива хора за жители единствено на личната им страна.

Финландия признава втори паспорт от 2003 година насам, в това число и с Руската федерация, макар неналичието на подобаващ контракт сред страните. Към 2023 година 36 000 поданици на Финландия имат по едно и също време финландско и съветско поданство. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР