Финландският министър на отбраната Мико Савола заяви, че страната му

...
Финландският министър на отбраната Мико Савола заяви, че страната му
Коментари Харесай

Мико Савола: Финландия е готова да се присъедини към НАТО и без да чака Швеция

Финландският министър на защитата Мико Савола съобщи, че страната му ще се причисли към НАТО без да чака Швеция, в случай че нейното участие бъде забавено от турското държавно управление, съобщи Асошиейтед прес.

В началото на съветските военни дейности в Украйна двете скандинавски страни се отхвърлиха от дългогодишния си боен неутралитет и настояха да станат членки на НАТО. Турция обаче отхвърля да даде зелена светлина на Швеция, до момента в който Стокхолм не окаже напън върху кюрдите, които са в заточение в страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Швеция е най-близкият ни сътрудник ", сподели Савола. " Почти всяка седмица отбранителните ни сили упражняват дружно ", добави той.

Савола изрази вяра, че Финландия, която споделя 1340-километрова обща сухоземна граница с Русия, ще се причисли към алианса преди срещата на върха през юли. Дотогава, сподели военният министър, Финландия остава спокойна за сигурността си. Той означи, че страната му има наборна войска с военновременна бройка от 280 000 души, 95 % от които са резервисти, и възнамерява да закупи изтребители F-35 от Съединени американски щати, като в същото време влага в своите военноморски и сухопътни сили.

Финландия поддържа Украйна с оръжия през цялото време на войната. Савола съобщи, че предоставената до този миг военна помощ на Киев възлиза на 600 милиона евро. Стокхолм даде обещание да достави Украйна и с танкове " Леопард 2 ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР