Финландия тества използването на дигитални паспорти на летището в Хелзинки

...
Финландия тества използването на дигитални паспорти на летището в Хелзинки
Коментари Харесай

Финландия тества за първи път в света дигитални паспорти на летището в Хелзинки

Финландия тества потреблението на цифрови паспорти на летището в Хелзинки като част от напъните за ускорение на процедурите за граничен надзор, оповестиха за Агенция Франс Прес представители на плана.


Схемата за цифрови пътнически удостоверения (DTC) започва на 28 август за директните полети на Finnair до три английски дестинации - Лондон, Манчестър и Единбург. Тя работи единствено на летище Хелзинки, само че не и на английските дестинации.

Пилотният план, който съгласно финландската гранична защита е първият в света, " е първата стъпка към това по какъв начин би могло да наподобява бъдещето на пътуването ", съобщи пред Агенция Франс Прес инспекторът от граничната защита Мико Вайсанен.

Пътниците, които желаят да вземат участие, би трябвало първо да изтеглят особено приложение на DTC на своя смарт телефон. След това те би трябвало да отидат персонално в полицейски сектор в Хелзинки, където посредством сканиране на приложения чип се основава цифрова версия на паспорта им. Освен това те се фотографират, с цел да могат да разпознаят лицето им на летището. След като DTC бъде зареден в паспорта, пасажерите би трябвало да изпратят данните за полета си на финландската гранична защита до 36 часа - само че не по-късно от четири часа - преди полета си.

На летището в Хелзинки е непокътнат специфичен пункт при граничния надзор за лицата с DTC. Там пасажерите сканират цифровия си паспорт и се изправят пред камера, където чиновник на граничния надзор съпоставя изображението със фотографията, която е направена в полицейския сектор и към този момент е записана в чипа на паспорта.

Тъй като информацията за лицето е изпратена авансово, граничните чиновници към този момент са направили инспекция и на пасажера се позволява да премине.

Участниците в плана би трябвало да отидат в полицейския сектор единствено един път. След това те могат да употребяват своя DTC толкоз постоянно, колкото желаят, при изискване че записват данните си за пътешестване преди всяко пътешестване.

" Имаме ежедневни пасажери, които пътуват с DTC ", сподели Вайсанен, като добави, че към момента няма подробна статистика за потребителите.

Проектът, който получи финансиране в размер на 2,3 милиона евро от Европейската комисия, ще продължи до февруари 2024 година

Финландия чака законодателно предложение от Европейската комисия, преди да интегрира изцяло схемата в актуалната си система за граничен надзор. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР