Финландия ще кандидатства за присъединяване към Северноатлантическия алианс. Това обяви

...
Финландия ще кандидатства за присъединяване към Северноатлантическия алианс. Това обяви
Коментари Харесай

Финландия обяви официално кандидатурата си за член на НАТО

Финландия ще кандидатства за присъединение към Северноатлантическия алианс. Това разгласи в неделя на конференция в Хелзинки президентът Саули Ниинистьо. " Днес президентът и комисията по външна политика и политика на сигурност взеха решение, че Финландия ще кандидатства за участие в НАТО ", сподели той.

На собствен ред министър председателят Сана Марин осведоми, че в този момент държавното управление ще внесе мнението си в Народното събрание. " Нашето решение е историческо. Най-важното е сигурността на Финландия и нашите жители. Това решение укрепва сигурността и съдействието на скандинавските страни ", сподели тя. В понеделник решението за присъединение към алианса ще бъде разисквано и, както се чака, утвърдено от най-висшия законодателен орган на републиката.

В Берлин външните министри на страните от Алианса организират неофициална среща, на която участват и първите дипломати на Финландия и Швеция. Турция е единствената страна, която към този момент изрази запаси по отношение на бързото присъединение на двете страни поради поддръжката им към кюрдската организация ПКК. Ако Финландия бъде призната, границата на Русия с НАТО ще се усили със 1300 км.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР