Финландия казва, че ще затвори четири от осемте си гранични

...
Финландия казва, че ще затвори четири от осемте си гранични
Коментари Харесай

Финландия ще затвори граничните пунктове с Русия, за да възпира търсещите убежище

Финландия споделя, че ще затвори четири от осемте си гранични пункта с Русия, където се следи скок на търсещите леговище, обвинявайки Москва, че си затваря очите за хора без документи основно от Африка и Близкия изток, с цел да дестабилизират страната.

Министърът на вътрешните работи Мари Рантанен сподели в четвъртък, че граничните пунктове в югоизточните райони Ваалимаа, Нуйямаа, Иматра и Ниирала ще затворят в събота сутринта.

Продължете да четете лист от 3 детайла Дългогодишният неутралитет на Финландия завърши. Какво следва?

НАТО стартира учения в Арктика, дава обещание отбрана на Финландия Руснакът, арестуван във Финландия, се счита за основна фигура в крайнодесния филиал на Вагнер завършек на списъка

Прелезите нормално са най-натоварените точки за пътешестване сред Русия и Финландия с към 3000 души, които ги употребяват дневно.

Търсещите леговище, идващи през Русия, от събота ще би трябвало да подават молбите си на два северни гранични пункта, сподели държавното управление.

Обтегнати връзки

Затварянето на границите идва на фона на възходящо напрежение сред Русия и Финландия, които споделят повече от 1300 км (830 мили) граница, поради съдействието на Хелзинки в региона на защитата със Съединените щати.

След нахлуването на Русия в Украйна предходната година, Финландия изостави своята десетилетна политика на военно необвързаност и се причисли към НАТО през април.

Русия сподели, че ще предприеме неуточнени „ контрамерки “ в отговор.


Финландската гранична защита от този момент наблюдава повишаване на идващите без документи, най-вече от Африка и Близкия изток. Финландските управляващи считат, че Москва предизвиква хората да отидат до финландската граница, където могат да аплайват за леговище.

„ Ясно е, че тези хора получават помощ, с цел да стигнат до границата. Това наподобява като доста умишлено решение “, сподели министър-председателят Петери Орпо във вторник.

Рантанен допусна: „ Може би [руските служители] са раздразнени от нещо в дейностите на Финландия. “

Кремъл, реагирайки на по-ранни известия, че Финландия обмисля закриване, хвърли виновността върху Хелзинки за влошените връзки.

„ Дълбоко съжаляваме, че финландското управление избра съзнателно да се отдалечи от тогавашните положителни връзки “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда.

Финландия строи 200 км (124 мили) ограда на сектор от границата, която би трябвало да бъде приключена до 2026 година

Понастоящем границите на Финландия са предпазени най-вече от леки дървени огради, предопределени основно да спрат добитъка да се скита в прилежащата страна.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР