Финладия има 1340-километрова граница с РусияИзграждането на планираната ограда по

...
Финладия има 1340-километрова граница с РусияИзграждането на планираната ограда по
Коментари Харесай

Финландия започва да изгражда ограда по границата с Русия

Финладия има 1340-километрова граница с Русия

Изграждането на плануваната ограда по граница на Финландия с Русия ще стартира при започване на идната година, заяви Асошиейтед прес, базирайки се на финландската гранична защита. Хелзинки подхваща това дейности на фона на опасенията в скандинавската страна по отношение на изменящата се среда на сигурност в Европа, предава Българска телеграфна агенция.

Първоначалният трикилометров сектор от оградата ще бъде построен на пропусквателния пункт в източния град Иматра до лятото на 2023 година Впоследствие оградата в този сектор ще доближи оптималната дължина от 200 километра.

Финладия има 1340-километрова граница с Русия - най-дългата измежду членовете на Европейския съюз, отбелязва АП.

През октомври финландската министър-председателка Сана Марин съобщи, че измежду законодателите е бил реализиран консенсус за построяването на ограда, която да покрива някои елементи от границата с Русия. Проектът се прави оценка на общо 380 милиона евро и се възнамерява да бъде приключен до края на 2026 година

Основната цел на оградата ще бъде да оказва помощ на граничните управляващи да следят и предотвратяват възможна широкомащабна незаконна миграция, твърди Марин.

Нейното държавно управление не се е позовало обществено на войната на Русия в Украйна или на решението на Финландия да се причисли към НАТО като причина за построяването на оборудването по границата. Хелзинки обаче е смутен от развиването на събитията както в Русия, по този начин и в Украйна, а също и от заканите на Москва за ответни ограничения, в случай че скандинавската страна се причисли към алианса.

Политици и специалисти настояват, че не е рационално, а даже и допустимо, да се издигне ограда по цялата дължина на източната граница на Финландия, която минава най-вече през гъсти гори. На някои места границата сред двете страни е обозначена единствено с няколко дървени стълбове с ниски огради, предопределени да стопират прекосяването на добитък.

Оградата, в началото препоръчана от финландските гранични управляващи, ще бъде построена на стадии, всеки от които с дължина сред 5 до 52 километра. Тя ще бъде издигната най-вече в югоизточната част на Финландия, където се реализира по-голямата част от граничния трафик към и от Русия. Кратки сектори ще бъдат издигнати и в северния регион Карелия и в региона на Лапландия в Арктика.

Полковник Веса Блумквист, пълководец на граничната защита в Югоизточна Финландия, съобщи, че откакто бъде напълно приключена, оградата ще ускори доста граничния надзор. " Оградата дава на патрулите на граничните управляващи повече време за реакция, като разкрива придвижването на хора и го предотвратява, забавя и насочва ", съобщи Блумквист в изказване.

Оградата ще бъде с височина от 3 метра и ще приключва с бодлива тел. Освен интензивно наблюдаване финландската гранична защита употребява електронни и други устройства, с цел да следи придвижването по границата, посочи АП.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР