Финансовият психолог Линдзи Браян-Подуин съветва как да се отървете от

...
Финансовият психолог Линдзи Браян-Подуин съветва как да се отървете от
Коментари Харесай

Как работят парите

Финансовият психолог Линдзи Браян-Подуин поучава по какъв начин да се отървете от срама при дефицит на пари и да погледнете на приходите си по друг метод.

Финансовата просветеност, т.е. способността да разберете по какъв начин работят парите, е тайната, която ще ви разреши да поемете контрола над средствата си. Знанието е мощ, само че единствено едната информация не води до велики преобразувания. Много хора на първо място ценят финансовата просветеност. Те имат вяра, че повтарянето на едни и същи обстоятелства, за това какъв брой пари да държат в спестовната си сметка за незабавни случаи, по някакъв метод ще промени навиците им за парите. Този метод не взима поради човешката природа - доста от нас жадуват за връзка, нови прекарвания, пробват се да станата част от някакаква огромна общественост.

Повечето решения за пари имат прочувствен темперамент и никакви подробни знания за придвижването на лихвените проценти няма да промени това. Като финансов терапевт непрекъснато се натъквам на хора, които харчат пари въз основа на страсти, а не на логичност. Една млада двойка, която пристигна в моя приемен час, беше толкоз разчувствана от „ съвършената “ женитба, че похарчи огромен паричен подарък, предопределен за първична вноска за дома им, с цел да провежда тържеството си. Друг клиент, чиито родители са спестявали за образование в държавен лицей, с цел да избегнат тегленето на заем, призна, че е взел частен студентски заем, с цел да заплати учебен срок в чужбина и в този момент заплаща огромна месечна вноска. Друго семейство заплати скъпо пътешестване до Дисниленд с кредитна карта с нулева рента, като даде обещание на себе си, а и и на мен, че ще изплати остатъка, преди процентът да скочи до небето. Но те забавиха заплащанията и се снабдиха с дълг от 22% за няколко години. Тези хора не са създали нищо " неприятно. Повечето от нас постъпват по същия метод - взимаме решения за пари въз основа на нашите страсти. Помагам на хората да схванат по какъв начин страстите въздействат върху финансовите решения, да преценяват дали парите им отиват там, където те желаят, да практикуват финансово съчувствие към себе си и да знаят по кое време да изискат помощ. Това им споделям.

Всички решения се основават на страсти

Изключително значимо е да разберете, че страстите ръководят множеството решения. Например знаем, че не би трябвало да четем на телефона си в леглото, тъй като това вреди на качеството на съня ни, само че все пак го вършим. Знаем, че би трябвало да се движите постоянно, с цел да поддържате физическото си здраве, само че въпреки всичко отлагаме упражненията за по-късно. Същото се случва и с парите - знаем, че е належащо да харчим по-малко, в сравнение с печелим и да спестяваме пари за бъдещето, само че доста хора мъчно намират сили за това.

Отношението на човек към парите и страстите, които те провокират, се раждат в детството. Мозъкът на детето е като гъба, която попива информация. Ние гълтаме това, което нашите връстници имат (като играчки или дрехи), това, което нашите престижи в детството споделят (спорят за сметки), това, което се популяризира по малкия екран - и в последна сметка влагаме някакъв смисъл във всичко това. Според откриватели от Кеймбридж, до 7-годишна възраст хората развиват някои фундаментални концепции, свързани с финансовото държание.  Дете, което е израснало в семейство, където родителите постоянно са купували облекла и играчки, е чуло тези думи: „ Няма да отнесеш тези пари в гроба, по-добре е да ги харчиш, до момента в който си жив “. Заради това като възрастен той ще има податливост да харчи парите си бързо. В противоположната обстановка дете, което гълтам информация, че е непристойно да се приказва за пари или че хората, които печелят доста пари, са алчни, ще израсне с виновност, че работи в печеливша сфера или ще му е мъчно да приказва с колегата си за пари. 

За да разберете по-добре връзката си с парите, помислете по какъв начин те ви карат да се чувствате. Какви страсти пораждат, когато правите заплащане с кредитна карта, получавате данъчно облекчение или сключвате договорка? Чувствате ли се спокойни и уверени? Или се притеснявате? Може би усещате прелестен прилив на адреналин - всичко зависи от сюжета. След като прекарате една седмица в записване на страстите си, свързани с разнообразни зародили финансови обстановки, ще установите своята стартова позиция. Запишете своите чувства, когато пазарувате онлайн, превеждате пари на другар, отваряте сметка или получавате заплата. В края на седмицата прегледайте бележките си и разберете какви закономерности са се оформили, които разкриват връзката ви с парите. Всяка информация е потребна, без значение дали е възприятието на дискомфорт, когато помолите съквартиранта да внесе своя дял от наема, или безпокойството след огромно извършване на покупки.

Бюджетното обмисляне постоянно има противоположен резултат

Бюджетното обмисляне е крайъгълният камък на „ вярното “боравене с парите. Но много от класическите правила за бюджетиране не работят при доста хора. Традиционната мъдрост в света на персоналните финанси гласи, че не би трябвало да харчите повече от 30% от приходите си за жилище. Знаете ли, че това предписание идва от насоките на Министерството на жилищното строителство и градското развиване от 1979 година, че не повече от 30% от приходите на наемателя би трябвало да се харчат за публично жилище? Правилото за 30% дори не се опира на персоналните финанси.  В региони с високи разноски за живот условието да се харчат 30% от заплатата, или по-малко за жилище, е просто смешно. Например, човек, който печели $67 860 на година в Ню Йорк, в действителност след заплащането на налози печели $4120 на месец. Според правилото за 30%, той не би трябвало да харчи повече от 1236 $ на месец за наем. И това е задоволително, да вземем за пример, в Бъфало. Но в случай че човек живее в регион с по-висока цена на живот, като Бруклин, където междинният наем през февруари 2022 година е Щатски долар 3124, правилото за 30% просто не се ползва (особено в случай че получавате по-малко от $67 860, което е всекидневно за доста хора).

Тези бюджетни категории освен са остарели, само че и нереалистични. Те не вземат под внимание, че хората желаят да се любуват на живота. Твърде постоянно ни изясняват какво би трябвало да съкратим - латето, вечерите на открито, ваканциите. Но всички имаме потребност от наслада, релакс, дребни удоволствия и грижа за себе си – неща, които постоянно включват харчене на пари. Още по-голям проблем са грешките при планирането на бюджета, които са съпроводени със позор. Много хора споделят, че имат някакъв бюджетен проект, до момента в който други не се тормозят да живеят от заплата до заплата. Хората, които към момента желаят да си водят бюджет, пробват това с проект на специалист по персонални финанси. Това е единствено дотолкоз, доколкото да претърпят неуспех заради преразход в избрана категория. Тогава хората стартират да изпитват позор. Те си мислят: „ Аз съм толкоз малоумен, тъй като разходвам прекалено много пари. Никога не мога да се придържам към бюджет. " Те си спомнят други случаи, когато са правили парични неточности, като да вземем за пример да не помнят да платят сметка в точния момент или да надвишават лимита на кредитната си карта, когато са били по-млади.

Тези мемоари служат като следващото " доказателство " за невъзможността да се борави с пари. И в композиция с други отрицателни прекарвания, свързани с парите, това кара хората да се откажат напълно от бюджетирането. Аз съм почитател на метода за следене на разноските, тъй че да не харчите повече, в сравнение с печелите, само че не мисля, че това изисква да се придържате към процентен дял, които не е ефикасен за множеството хора. Препоръчвам да проследявате разноските за няколко седмици, с цел да получите визия какъв брой пари влизат и излизат. Или още по-добре - автоматизирайте процеса, като свържете финансовите си сметки с приложения като Mint или Personal Capital. Тези принадлежности улесняват прегледа на историята на разноските ви за по-дълъг интервал, да вземем за пример 90 дни, и автоматизирано категоризират разноските ви, с цел да можете да видите какъв брой пари харчите за храна, жилище, комунални услуги, развлечения, заем и превоз. Наличието на точна картина на вашите разноски ще ви помогне да си създадете реалистични финансови цели въз основа на действителните разноски, а не върху мнението на някой финансов специалист по какъв начин би трябвало да наподобява животът ви.

Практиката на финансово самосъстрадание

Психологът и експерт в региона на позитивната логика на психиката Кристин Неф дефинира състраданието към себе си като изложение на признателност към себе си посредством три детайла - добрина към себе си, обща човещина и осъзнатост. Общата човещина е концепцията за това, че " човешкият опит е посредствен и всички сме неверни ", т.е. минусите, грешките и разочарованията са универсални. А осъзнатостта е „ неосъждащо, възприемчиво положение на мозъка “, при което любопитно наблюдавате своите мисли и усеща. Следователно финансовото самосъстрадание е способността да признаем, че всички вършим финансови неточности и това е обикновено.

За разлика от персоналните финансови препоръки, които упрекват хората за допускане на неточности, практикуването на финансово съчувствие към себе си оказва помощ на хората да се усещат по-добре. За да видите по какъв начин финансовото самосъстрадание работи на процедура, представете си, че не сте платили сметката си по кредитната карта в точния момент. Първо практикувайте осъзнатост. След като поемете няколко дълбоки вдишвания, бъдете благи и човечни към себе си и кажете: „ Въпреки че не е съвършено, не е краят на света, че пропуснах падежа си. Не ни учат на това в учебно заведение, всички тези непознати думи са объркващи и завладяващи. Не съм единственият, който прави неточности с парите. "   След като започнете да практикувате финансово съчувствие към себе си, запазете позитивен подтик. Дайте алтернатива на сметката си за кредитна карта на автоматизирано заплащане и настройте календара си да ви припомня да проверявате извлечението на кредитната си карта най-малко един път месечно.

Не позволявайте на срама да ви попречи да потърсите помощ.

Срамът за пари поражда, когато човек направи неточност и по-късно се убеди, че е той е неприятният. Това възприятие е толкоз мощно, тъй като хората са склонни да пазят по-голямата част от финансовия си живот в загадка. Без открити диалози, хората са склонни да имат вяра, че другите са по-умни, осъждат се, че не са мощни във финансовите въпроси. Като финансов терапевт постоянно слушам този въпрос: „ Защо всички останали знаят какво да вършат с парите, а аз не? “. Когато изпитваме финансов позор, ни е мъчно да потърсим помощ, да научим повече за парите или да предприемем нужните стъпки, с цел да подобрим финансовото си богатство. 

Изследователят и създател Брене Браун откри четири неща, които оказват помощ при срама -  лична накърнимост, сериозно осъзнаване, търсене на помощ и произнасяне на срама. В моята работа забелязах, че осмислянето на неточност, обществената поддръжка и обозначаването на персоналната накърнимост са мощни стъпки към унищожаване на срама от парите.  Да речем, че сте били на пазар за другари за празниците и едвам когато се приберете от магазина, осъзнавате какъв брой тъкмо сте похарчили - прекалено много. В този случай би трябвало да се употребяват следните способи за освобождение от срама - „ Логично е, че похарчих прекалено много пари за дарове за близки (лична уязвимост). Не съм виждал доста членове на фамилията от две години, тъй че се разтревожих и похарчих повече, в сравнение с планирах (осъзнаване на грешката). Трябва да помоля другар, който знае, че се пробвам да разходвам по-малко, да пристигна с мен и да върне тези неща (социална подкрепа) и на драго сърце ще раздам дребни дарове. 

Има доста способи да поискате финансова помощ. Започнете с безвъзмездни запаси като слушане на подкасти за пари или заемане на книги за персонални финанси от библиотеката. Основното нещо е да намерите специалист, който не се кара на публиката. Ако четенето и слушането не са задоволителни и към момента не сте сигурни по какъв начин да управлявате финансите си, помислете дали да вземете безвъзмезден или на ниска цена онлайн курс от източници като Clever Girl Finance или Ellevest. Онлайн курсовете обгръщат всичко - от бюджетиране до погашение на заеми и вложение.

И най-после, в случай че имате потребност от повече професионални финансови насоки и поддръжка, намерете заплатен специалист по финансово обмисляне, който има опит да оказва помощ на хората да се оправят с прочувствени парични проблеми. Финансовият терапевт също е добър вид.

Отпразнувайте паричните си  победи

В моята работа във финансовата терапия апелирам клиентите да приказват за моменти, когато са боравили с парите по „ верния “ метод. Те постоянно дават образци като икономисване на пари за отмора, разкриване на пенсионна сметка или погашение на кредитна карта. След това ги апелирам да споделят възприятията си по отношение на тези позитивни финансови дейности. Чух отговори като „ успокоение, горделивост, мощ, възторг “. Докато работите за основаване на здравословна връзка с парите, не забравяйте да извършите пауза и да си благодарите.  Тъй като срамът от парите постоянно засенчва способността ни да честваме моментите, когато сме създали позитивен избор, предлагам на всички хора, работещи по финансов проект, да включват дребни разноски, които носят същинска наслада и горделивост от успехите. Може да не пиете лате всеки ден, само че се поглезете с едно един път седмично. Или, в случай че се пробвате да спестите за предплатено заплащане, маркирайте всяка сума, която сте заделили.

Празнуването на финансов триумф има голяма мощ. Забелязвайки прогрес, ние удостоверяваме, че сме в положение да подобрим връзките си с парите. Изследванията демонстрират, че колкото по-често изпитваме чувство за „ дребна победа “, толкоз по-вероятно е да продължим позитивното държание и отсега нататък. А когато става въпрос за финанси? Колкото повече честваме такива победи, толкоз повече това удостоверява, че знаем по какъв начин да боравим с парите.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР