Финансовият министър Асен Василев възнамерява да освети огромните разлики в

...
Финансовият министър Асен Василев възнамерява да освети огромните разлики в
Коментари Харесай

Извънредно от Василев! Бомба за заплатите в публичния сектор

Финансовият министър Асен Василев има намерение да освети големите разлики в заплащането в обществения бранш.

Василев смята, че единствено след осветяването на тези случаи ще може да се организира логичен спор за нужните промени в заплащането на служители и началници на държавни компании.
-->
" Заплатите са доста неравномерно разпределени - по министерства, по браншове, за разнообразни длъжности в едно и също министерство. Има членове на бордове на държавни предприятия, които след махането на тавана на възнагражденията взимат два пъти и половина заплатата на премиера ", коментира в ефира на " Дарик радио " Василев.

Според него не е обикновено шеф на държавна болница да взима 40-50 пъти над междинното за болничното заведение. Това значи 80 000 лева на месец, имаше и други обществени данни за 30-40 000 на месец ", сподели Василев.

Той даде образец и с членове на бордове, които не са изпълнителни шефове, а взимат от порядъка на 15 000 лева

Според него за какво се отпускат средства за заплати на основни и протестиращи браншове е добър въпрос, само че би трябвало да бъде заложен на Народното събрание. Ние желаеме първо да забележим промени в такива браншове.

Знаете, че от 50 000 души в Министерство на вътрешните работи единствено 20 000 са с полицейски пълномощия, има голяма администрация, 5000 пенсионери. Най-странното е, че те не знаеха какъв брой са пенсионерите, тъй като не е въведен режим за известяван, сподели още Василев.

Според него някои институции пък могат да бъдат упреквани, че не са задоволително дейни, като да вземем за пример учебните заведения, които не са съумели да усвоят запас от 100 млн. лева за програмата " Заедно в изкуствата и спорта " и подали планове единствено за 45 млн. лева

Високите хонорари в държавните компании бе позволено с изменение в правилника за използване на закона за обществените предприятия, от което доста политици се възмущават, само че пък не трансформират. Таванът за заплатите в бордовете, който така и така е висок, бе напълно отстранен при част от държавните предприятия. Последният опит за промяна в системата на хонорари в държавната администрация е от времето на Симеон Дянков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР