Финансовите лидери на развитите икономики от Групата на седемте ще

...
Финансовите лидери на развитите икономики от Групата на седемте ще
Коментари Харесай

„Нож с две остриета“: Г-7 ще се опита да ограничи икономическата мощ на Китай

Финансовите водачи на развитите стопански системи от Групата на седемте ще обсъдят тази седмица концепцията за използване на надзор върху вложенията в Китай. Това обаче е ход, който анализаторите виждат като нож с две остриета, предава Reuters.

Китай е съществена тематика на срещата на Г-7, която ще се организира в японския град Ниигата. Настоящият ръководител на Г-7 Япония се пробва да диверсифицира веригите за доставки и да понижи зависимостта им от Пекин. Но групата не е на една и съща страница във връзка с това до каква степен би трябвало да стигне в противодействието на Китай, защото нарушаването на търговията с втората по величина стопанска система в света може да нанесе тежък удар на зависещите от износа страни като Германия и Япония.

Съединените щати са в челните редици в настояването за по-решителни стъпки против Китай. Министърът на финансите Джанет Йелън сподели в четвъртък, че доста членове на стопанските системи на Г-7 споделят опасенията на Съединени американски щати по отношение на потреблението на „ икономическа насила “ от Китай против други страни и обмислят способи за противопоставяне на сходно държание.

Германия е все по-предпазлива към Китай като стратегически противник и обмисля стъпки за преоценка на двустранните връзки. Германия даже прикани за нерешителност при налагането на нови наказания от Европейския съюз поради войната на Русия в Украйна, споделиха петима дипломатически източника пред медията.

Въпреки че срещата на върха на водачите на Г-7 идната седмица може да докара до спор по отношение на използването на целеви надзор върху вложенията в Китай, всяка инспекция на вложенията ще бъде ориентирана към стратегически значими области, сподели източник от немското държавно управление в четвъртък.

Дискусиите сред финансовите водачи ще положат основите за срещата на върха в Хирошима.
Ефектите за международната търговия
Като хазаин Япония е внимателна във връзка с концепцията за надзор на изходящите вложения против Китай поради голямото влияние, което може да има върху международната търговия и личната й стопанска система.

„ Ограничаването на изходящите вложения би било много мъчно “, сподели един от чиновниците, който приказва при изискване за анонимност заради чувствителността на въпроса.

Съединените щати, да вземем за пример, печелят доста пари, инвестирайки в Китай, което ви кара да се чудите дали в действителност можете да наложите ограничавания “, сподели служителят.

Британският министър на финансите Джереми Хънт сподели пред вестник Nikkei в четвъртък, че Г-7 би трябвало да се опълчи на икономическата насила на Китай, макар че не загатна контрола върху вложенията.

Друга по-малко спорна самодейност, която би трябвало да бъде утвърдена от Г-7, е да се основат партньорства с народи с ниски и междинни приходи за диверсификация на веригите за доставки надалеч от страни като Китай.

Япония предложения шест страни отвън Г-7, в това число Бразилия, Индия и Индонезия, за среща в петък, на която ще бъдат разисквани партньорствата във веригата за доставки. Анализаторите обаче са скептични по отношение на това до каква степен ефикасни биха били сходни стъпки за противопоставяне на Китай.

Много е мъчно да оставим Китай настрани поради икономическата му мощност “, сподели Тору Нишихама, основен икономист на нововъзникващите пазари в Dai-ichi Life Research Institute. „ Това може да раздели международната търговия, да навреди на световния напредък и да навреди на самите стопански системи на Г-7. “

Богатите демокрации от Г-7 също биха се сблъскали с компликации да оказват помощ на нововъзникващите стопански системи да разрешат проблемите си с дълга посредством уединяване на Китай, който е най-големият върховен заемодател в света.

Американските публични представители бяха откровени по отношение на възходящото си отчаяние от протакането на Китай с молбите за преструктуриране на дълга, като кръглата маса за държавния дълг от предишния месец, извършена по време на пролетните срещи на МВФ и Световната банка, реализира дребен прогрес.

Очаква се финансовите водачи на Г-7 да излязат със взаимно изказване след края на тридневната им среща в събота.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР