Финансов ревизор зае мястото на Десислава Атанасова в Народното събрание

...
Финансов ревизор зае мястото на Десислава Атанасова в Народното събрание
Коментари Харесай

Събра погледите на всички: Ето коя зае мястото на Атанасова и е новата ,,дясна ръка“ на Борисов

Финансов инспектор зае мястото на Десислава Атанасова в Народното събрание като „ дясна ръка “ на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Това се вижда от началото на годината, откакто стана ясно, че Атанасова е гласена за парламентарен арбитър. То се удостоверява и от депутати от групировката.
Теменужка Петкова към този момент стои на първия ред до Борисов и движи административните каузи в парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. Десислава Атанасова бе определена за парламентарен арбитър на 19 януари.
Няколко дни по-късно тя подаде оставка като народен представител. Дотогава Атанасова се водеше ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС. Реалният водач Бойко Борисов пък официално бе единствено член на групата. Борисов дирижираше ПГ от първия ред, като до него до началото на тази година стоеше неразделно Десислава Атанасова.
След това мястото й зае Теменужка Петкова, твърди Блиц. Че се готви промяна на „ дясната ръка “ на Борисов стана ясно още в първия пленарен ден на новата година. Тогава обичайна встъпителна декларация за новия политически сезон от името на ГЕРБ-СДС прочете не Борисов, не и Атанасова, а Петкова. Това несъмнено изглеждаше като изненада.
Теменужка Петкова не е с имидж на ярка партийна фигура, а през годините се изявява по-скоро като специалист. Тя бе и министър на енергетиката в последните две държавни управления на Бойко Борисов. А това също не изглеждаше да е нейната роля. Дотогава кариерата на Петкова бе в държавната администрация, само че в региона на финансите и финансовия надзор.
Тя е приключила УНСС с магистратура по счетоводство и надзор. Преминала е образования в региона на вътрешния одит в обществения бранш в Министерствата на финансите на Ирландия и Англия и в региона на държавната финансова ревизия в Министерството на финансите на Португалия.
От 1992 година до 2000 година заема длъжностите финансов инспектор и финансов специалист в Столичното ръководство „ Държавен финансов надзор “. След това работи в Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). От 2007 година е шеф на дирекция „ Организация и осъществяване на инспекционната активност “. В интервала 2010 година – 2013 година – по времето на първия кабинет на Борисов, към този момент е шеф на АДФИ.
Заема длъжността заместител министър на финансите в служебния кабинет на Георги Близнашки през 2014 година Същата година става министър на енергетиката във второто държавно управление на Бойко Борисов. Получава същия пост и в третия му кабинет в интервала 2017 – 2021 година
В парламентите по-късно тя бе редови член на ПГ на ГЕРБ-СДС. До актуалното Народно заседание, когато стана зам.-председател на групата. Винаги е била народен представител от регион Търговище, написа „ Флагман “.
След напускането на Десислава Атанасова, Бойко Борисов към този момент публично оглави ПГ на ГЕРБ-СДС. Работата на Атанасова обаче пое Теменужка Петкова. Тя стартира да внася предложенията за разбърквания на депутати от ГЕРБ в парламентарните комисии и делегации.
Тя седи до Борисов и контролира работата на групата от първия ред, когато него го няма (а в действителност и когато той е там). Прави и изключителни оферти от името на ПГ на парламентарната естрада, когато това се постанова.
ПГ на ГЕРБ-СДС има още трима зам.-председатели. Това са Деница Сачева, която е измежду остриетата на партията на Борисов, Рая Назарян – новата звезда в управлението на групата след напускането на Десислава Атанасова, и Румен Христов, който е водач на Съюз на демократичните сили – съдружният сътрудник на ГЕРБ.
Те обаче стоят зад Борисов и Петкова, до които на първия ред са още Томислав Дончев и Даниел Митов. Последните двама са зам.-председатели на партия ГЕРБ, само че не са в управлението на парламентарната група.
Теменужка Петкова се обрисува да е следващата дама, която да е началник на групировката на Борисов в Народно събрание. През годините на позицията се изредиха Искра Фидосова, Даниела Дариткова и Десислава Атанасова. Такива бяха и двама мъже в лицето на Красимир Велчев и Цветан Цветанов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР