Финансистът Уилям Браудър - основател на британския инвестиционен фонд Хърмитидж

...
Финансистът Уилям Браудър - основател на британския инвестиционен фонд Хърмитидж
Коментари Харесай

Критик на Кремъл бе арестуван за кратко в Испания

Финансистът Уилям Браудър - създател на английския капиталов фонд " Хърмитидж кепитал мениджмънт ", съобщи, че е бил задържан през днешния ден от испанската полиция по искане на Русия, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Браудър заяви за ареста в Туитър и разгласява в профила си фотография, показваща двама чиновници на реда пред полицейски автомобил.

" Спешно! Току-що бях задържан от испанската полиция в Мадрид по съветско искане към Интерпол за арест. Сега ме карат с полицейски автомобил към сектора. Не ми споделят кой сектор ", написа той в обществената мрежа.

По-късно испанската полиция съобщи, че Браудър не е задържан.

Органите на реда споделиха, че той е бил арестуван сутринта в Мадрид и откаран в полицейски сектор, с цел да бъде направена инспекция. След като е било открито, че заповедта за арест е изтекла, роденият в Съединени американски щати английски финансист е бил освободен.

Според полицията заповедите за арест с изтекла годност се изтриват от компютърната стратегия, само че в тази ситуация заповедта не е била изтрита от Интерпол, показва Франс прес.

Браудър - критик на съветския президент Владимир Путин, ръководеше акция за изобличаване на корупция и наказване на съветски чиновници, които съгласно него са отговорни за гибелта на юриста Сергей Магнитски през 2009 година, отбелязва Ройтерс.

Браудър се застъпваше за налагане на американски наказания против съветски чиновници поради нарушавания на човешките права. Той беше движещата мощ зад закона " Магнитски ", подписан от предходния американски президент Барак Обама през 2012 година и трансформирал се в проблематичен въпрос сред Съединени американски щати и Русия. Малко по-късно Путин подписа закон, забраняващ на американски жители да осиновяват съветски деца, напомня Асошиейтед прес.

Магнитски, който беше юрист на " Хърмитидж кепитал мениджмънт ", умря в следствения арест, откакто упрекна съветски чиновници за присъединяване в данъчни измами.

През 2013 година Браудър беше наказан в Русия на девет години затвор задочно за данъчни измами. Той отхвърля обвиняванията.

Финансистът ръководеше 10 години един от най-големите капиталови фондове в Русия, преди да напусне страната, а през 2006 година получи възбрана за влизане в нея като опасност за националната сигурност.

През юли 2014 година Русия разгласи Браудър за интернационално търсене. Руската генерална прокуратура неведнъж е отправяла към Интерпол искане за арестуването му, показва ТАСС.

Британският външен министър Борис Джонсън приветства освобождението на Браудър от полицията в Испания и прикани Русия да потърси отговорност на отговорните за гибелта на Магнитски.

" Току-що разговарях с Бил Браудър. Много се веселя, че са го освободили. Москва би трябвало да се концентрира върху това да подведе под отговорност отговорните за убийството на Сергей Магнитски ", написа Джонсън в Туитър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР