Финансистът на групата Вагнер Евгений Пригожин и чеченският лидер Рамзан

...
Финансистът на групата Вагнер Евгений Пригожин и чеченският лидер Рамзан
Коментари Харесай

ISW: Пригожин и Кадиров извиха ръцете на Кремъл за снаряди

Финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин и чеченският водач Рамзан Кадиров може би са принудили съветския командващ театъра на военните дейности в Украйна армейски военачалник Валерий Герасимов да възобнови разпределението на артилерийски муниции за силите на " Вагнер " в Бахмут макар желанието на Герасимов да понижи целите на това изпитание. На 7 май Пригожин разгласи, че се е сдобил с документ от съветското Министерство на защитата (МО), в който се дава обещание доставки за силите на " Вагнер " от муниции и оръжия, нужни за поддържане на настъпателните интервенции в Бахмут.

Това се показва в дневния разбор за обстановката на фронта в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Пригожин не е разгласил формалния документ и ISW не може да ревизира изказванията на Пригожин сега. Руското МО евентуално не е трансформирало радикално желанията си за обезценяване на настъпателните интервенции и опазване на боеприпасите на целия спектакъл, както неотдавна оцени ISW. Пригожин и Кадиров евентуално са изнудвали съветското МО да отпусне запаси на силите на " Вагнер " в Бахмут, като са заплашвали да изтеглят чеченските сили на Кадиров от други елементи на театъра, с цел да облекчат силите на Вагнер в Бахмут.

Пригожин също по този начин твърди, че МО е предоставило на " Вагнер " цялостна независимост на деяние в Бахмут и е назначило армейски военачалник Сергей Суровикин за медиатор сред МО и Вагнер - дейности, които биха посочили, че Герасимов и евентуално министърът на защитата Сергей Шойгу нямат опция да командват Пригожин и Кадиров като подчинени, а би трябвало да договарят с тях като с равни .

В тази оценка се приема, че изказванията на Пригожин, че МО е задържало снаряди, само че в този момент се е съгласило да ги достави, са правилни - МО не е направило публични изказвания по отношение на тези изказвания - и украинските публични лица оповестяват, че през този интервал не са следили понижаване на обстрела на Вагнер.

Заплахите на Кадиров да трансферира силите си на Бахмут може би са изнудили съветското военно командване да даде муниции на наемниците на Вагнер. На 6 май Кадиров разгласява писмо, в което желае от съветския президент Владимир Путин да подреди на съветския министър на защитата Сергей Шойгу и на шефа на Руската национална армия (Росгвардия) Виктор Золотов да разрешат прехвърлянето на чеченски елементи " Ахмат " от " други посоки ", които да заемат позициите на " Вагнер " в направление Бахмут.

Писмото на Кадиров до Путин заобикаляше съветската командна верига , а изтеглянето на чеченските сили от други елементи на театъра евентуално представляваше риск за съветските отбранителни линии - риск, който Герасимов и Шойгу, респективно Путин, наподобява не са желали да поемат. ISW преди този момент наблюдаваше чеченски елементи, настоящи в региона на Билохоровка на линията Сватово-Кремина и в Запорожка област, и изтеглянето им от тези позиции може да подкопае отбранителната подготовка на Русия преди плануваните украински контранастъпления.
 Пригожин:
Пригожин: " Вагнер " се отдръпва от Бахмут да ближе раните си

Причината- огромните загуби и неналичието на задоволително доставки на муниции

Шойгу и Герасимов, които непроменяемо са лоялни към заповедите на Путин , може би са решили да дават муниции на " Вагнер " по напътствие на Путин. Очевидно сполучливите взаимни старания на Кадиров и Пригожин за изнудване в допълнение демонстрират, че Герасимов в действителност не управлява всички съветски сили в Украйна, макар че е номинален командващ на театъра на военните дейности. Герасимов евентуално се е опитал да поеме контрола над всички съветски нередовни сили през зимата на 2023 година, само че се е провалил в това начинание още преди да загуби благоволението на Путин напролет.

Кадиров евентуално е подкрепил напъните на " Вагнер " за изнудване на съветското военно командване , с цел да възвърне позициите си в кръга на властта в Кремъл. Преди това Кадиров е заемал авторитетна позиция в близкото обграждане на Путин в, до момента в който явно не е изгубил благоволението си в последно време, евентуално тъй като неговите сили са играли лимитирана роля в дейните бойни интервенции в Украйна през късната есен на 2022 година и зимата на 2023 година

Путин омаловажи Кадиров по време на срещата им на 13 март, на която Кадиров изглеждаше очевидно нервозен, когато докладваше за ролята на чеченските бойци в Украйна.
 Уволненият съветски зам.-министър на защитата се причисли към
Уволненият съветски зам.-министър на защитата се причисли към " Вагнер "

Той е назначен за заместник-командир

Кадиров евентуално е видял в заканите на Пригожин да се изтегли от Бахмут опция да изтъкне успеваемостта на своите сили на фона на неуспехите на Герасимов и Шойгу да реализират решителни победи по време на зимно-пролетната атака.

Очевидната потребност на Герасимов да договаря с подчинените му командири и способността на тези командири да го принуждават да работи, допуска, че проблемите в командната верига оказват доста въздействие върху способността на съветските военни да организират съгласувани интервенции на целия спектакъл.

Позицията на общ командващ на театъра на военните дейности по принцип би трябвало да разрешава на Герасимов да командва всяко съветско поделение или пълководец на сухопътни сили в Украйна, даже тези, които командват нередовни формирования като " Вагнер " и " Ахмат ". Изглежда обаче, че Пригожин и Кадиров са в положение значително да вземат независими решения във връзка с своите сили - събитие, което наподобява става все по-ясно изразено, колкото по-дълго тези сили имат в действителност надзор над избрани браншове на фронтовата линия. Изглежда, че Вагнер и съветското МО неотдавна са постигнали съглашение по отношение на разграничаването на отговорностите сред стандартните и нередовните сили.

Например съветското военно командване изпрати съветски въздушно-десантни сили (ВДВ) за отбрана на фланговете към Бахмут почти по времето, когато Вагнер стартира да настава в самия град.
 Военен комизъм или истина: Пригожин разгласи края на
Военен комизъм или истина: Пригожин разгласи края на " Вагнер "

Тежко състояние на фронта в Бахмут

ISW по-рано оцени, че съветското военно командване евентуално неотдавна е взело решение да промени целите на напъните и разпределението на ресурсите, с цел да се приготви за приемане на евентуални украински контраофанзивни интервенции , само че не е сложило условия за усмиряване на Пригожин или компенсиране на евентуалното утежняване на ситуацията на Вагнер в региона на Бахмут.

Последвалите разтърсвания по отношение на понижаването на целите в региона на Бахмут и отводът на съветското военно командване от доставяне на " Вагнер " евентуално ще подкопаят тези старания на целия спектакъл.

Тези събития повдигат въпроси по отношение на способността на Русия да координира поредна отбранителна акция на целия спектакъл. Изглежда, че съветското военно командване от ден на ден делегира отговорности за другите браншове на фронта в Украйна на разнообразни съветски командири, до момента в който пълномощията на командващия театъра на военните дейности не престават да отслабват .

Влошените качества на Герасимов да управлява командирите си евентуално ще лимитират още повече способността на съветските военни да организират съгласувани интервенции, включващи разнообразни зони на отговорност.
 Бил Клинтън схванал още през 2011 година, че Путин ще нападне Украйна
Бил Клинтън схванал още през 2011 година, че Путин ще нападне Украйна

Руските неуспехи на фронта отказали Китай да нахлуе в Тайван

ISW към този момент е оценявала, че фракционната динамичност в съветската войска дефинира вземането на решения в необикновена степен, а възходящата ерозия на съветската командна верига евентуално е попаднала в самоподсилваща се противоположна връзка с възходящия сепаратизъм в съветската войска.

ISW прави оценка, че е малко евентуално Путин да в профил Герасимов като общ командващ на театъра на военните дейности по аргументи, свързани с репутацията му, и затова общественото подкопаване на Герасимов от страна на Пригожин и Кадиров може да има трайни последствия за силата на позицията на общия командващ на театъра на военните дейности.

Възможно е Путин да се стреми да възнагради командирите , които харесва, с отговорности, надхвърлящи формалните им длъжности, вместо да ги назначи на по-висока позиция.

Малко евентуално е съветските военни да решат тези проблеми с командната верига в близко бъдеще и тези проблеми евентуално ще повлияят на метода, по който съветските сили по другите оси реагират на евентуални украински контраофанзивни интервенции .

Способността на Пригожин и Кадиров да оказват доста въздействие върху решенията на съветското военно командване зависи от готовността на Путин да ги успокои и от зависимостта му от техните сили, като и двете евентуално ще намалеят след по-нататъшни старания за изнудване. И Пригожин, и Кадиров евентуално резервират друго благоволение и персонални контакти с Путин макар самостоятелното си напрежение с съветското военно командване.
 Опита ли Украйна да убие Путин?
Опита ли Украйна да убие Путин?

Ако офанзивата е същинска, тя може да ускори параноята на Владимир Путин. А по този начин или другояче съветският президент ползва доста прецизна рутина, подчинена на страха от гибелта

Решението за изнудване и следващо оскърбление на съветското военно командване може да е изразходвало забележителна част от политическия капитал на Пригожин и Кадиров за оказване на въздействие върху вземането на решения на оперативно и стратегическо равнище във военната област. Подобно високопоставено изнудване евентуално не е осъществима дълготрайна тактика за Пригожин и Кадиров, като се има поради, че те разчитат на благоволението на Путин да подчини МО на техните претенции .

През последните месеци Пригожин към този момент е изгубил благоволението на Путин, като последните събития наподобява демонстрират, че той се е нуждаел от личния капитал на Кадиров, с цел да изнудва сполучливо съветското военно командване за даване на спомагателни муниции. Путин обаче заобикаля да уволнява членове на вътрешния си кръг , като вместо това ги сменя с други, с цел да им обезпечи благоволение, въздействие и запаси.

Малко евентуално е Пригожин и Кадиров да провокират още веднъж такива крайни резултати, без да навредят на връзките си с Путин.

Продължаващата битка на Пригожин за завладяване на Бахмут опонира на поредния му роман, че завладяването на Бахмут няма стратегическа стойност. На 6 май (преди изказването си за даване на спомагателни боеприпаси) Пригожин разгласява писмо от 41 точки, в което подлага на критика съветското МО, че съзнателно отхвърля да поддържа Вагнер в Бахмут.

Пригожин твърди, че той и Суровикин са организирали през октомври 2022 година интервенция " Месомелачка в Бахмут " , с цел да предизвикат Киев да хвърли всеобщо украински сили в Бахмут.

Пригожин повтори, че главната задача на " Вагнер " в Бахмут постоянно е била да изтощи украинските сили в месомелачката , а не да превземе селището.
 Парият Путин - един заточеник в Кремъл
Парият Путин - един заточеник в Кремъл

Как глобите и опасността от правосъдно гонене заплашиха президента на Русия

Пригожин съобщи, че завършването на завладяването на Бахмут няма оперативно значение, отхвърляйки изказванието на Шойгу от 7 март, че завладяването на Бахмут ще отвори пътя за по-нататъшни съветски офанзивни старания в Донбас - разказ, който Пригожин поредно поддържа от ноември 2022 година насам.

Дългогодишните изказвания на Пригожин, че Бахмут не е от стратегическо значение, опонират на настояванията му съветското МО да даде на " Вагнер " нужните муниции, които да му разрешат да приключи завладяването на Бахмут, което подсказва, че Пригожин продължава да дава приоритет на персоналните си цели пред тези на съветското военно командване и положителното на общите съветски военни старания.

Основни заключения
Финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин и чеченският водач Рамзан Кадиров може да са принудили съветския командващ театъра на военните дейности в Украйна, армейски военачалник Валерий Герасимов, да възобнови разпределението на артилерийски муниции за силите на " Вагнер " в Бахмут макар желанието на Герасимов да понижи целите на това изпитание. Заплахите на Кадиров да трансферира силите си в Бахмут може да са изнудвали съветското военно командване да разпределя муниции за наемниците на Вагнер. Кадиров евентуално е подкрепил напъните на Вагнер за изнудване на съветското военно командване, с цел да възвърне позициите си в кръга на властта в Кремъл. Очевидната потребност на Герасимов да договаря с подчинените му командири и способността на тези командири да го принуждават да работи, допуска, че проблемите в командната верига оказват доста въздействие върху способността на съветските военни да организират съгласувани интервенции на целия спектакъл. Тези събития повдигат въпроси по отношение на способността на Русия да координира поредна отбранителна акция на целия спектакъл. Способността на Пригожин и Кадиров да оказват доста въздействие върху решенията на съветското военно командване зависи от готовността на Путин да ги успокои и от зависимостта му от техните сили - и двете евентуално ще се влошат след по-нататъшни старания за изнудване. Продължаващата битка на Пригожин за довеждане докрай на завладяването на Бахмут опонира на поредния му роман, че завладяването на Бахмут няма стратегическа стойност. Руските сили продължиха лимитираните настъпателни интервенции североизточно от Купянск и южно от Кременна. От 7 май съветските сили реализираха някои териториални придобивки в Бахмут и продължиха лимитираните настъпателни интервенции на фронта Авдийвка-Донецк. Руски източници настояват, че през нощта на 6 против 7 май украинските сили са изстреляли към Крим до 23 безпилотни летателни апарата. Руските федерални субекти не престават да набират и образуват районни въоръжени формирования и доброволчески батальони. Руските окупационни управляващи не престават да възнамеряват и организират насилствена евакуация от Запорожка област.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР