Финансирането за проекта за ново водоснабдяване на Брестовица, разписан на

...
Финансирането за проекта за ново водоснабдяване на Брестовица, разписан на
Коментари Харесай

Истината за водата в Брестовица, която Спартак Николов крие ...

Финансирането за плана за ново водоснабдяване на Брестовица, написан на коляно във ВиК Пловдив, е отхвърлен от Надзорния съвет на „ Български ВиК холдинг”, демонстрира отчет, с който „ Марица” разполага. Документът опровергава всички изказвания на шефа на ВиК-Пловдив Спартак Николов, който твърди, че в сдружението няма информация за отхвърли за финансиране.



На свое съвещание на 16 април 2021 година Надзорният съвет на холдинга е отхвърлил плана с редица забележки. Най-сериозните са за метода, по който от ВиК-Пловдив са избрали изпълнителите по двете поръчки на стойност 25,1 млн. лв. /за осъществяването на водопровода и още 980 000 лв. за консултантска услуга по правене на Оценка за сходство на плановата документи /ОСИП/. От локалния оператор са приложили процедура за бърза писта с покана към три компании и избор на една от офертите, като се позовали на оповестеното от кмета на Община Родопи бедствено състояние и незабавния порядък, в който би трябвало да се извърши плана. От Надзорния съвет на холдинга обаче отвръщат, че няма ясно аргументация за какво периодите за поръчка с естествена тръжна процедура, която подсигурява бистрота и действителна конкуренция при избора на реализатор не може да бъде спазена. От холдинга показват подозрение и за това, дали определеният реализатор Герт Груп ЕООД може да извърши плана, тъй като компанията е профилирана в жилищното строителство и няма опит в построяването на ВиК мрежи. Освен това компанията няма позволение за работа с азбестови материали, а планът планува премахване на съществуващите азбестови тръби.



Другата значима причина за отказаното финансиране е, че близо половината от заложените в плана средства са за възобновяване и създаване на улична пътна мрежа, което не е предмет на активност на ВиК-Пловдив. Освен това ръководеното от Спартак Николов сдружение не е показало други вероятни източници за финансиране на плана, а непосредствено се е насочило към заем от бюджета на държавния холдинг. По нормативните документи този метод на финансиране би трябвало да е финален вид.

Като максимален проблем обаче от Надзорния съвет на ВиК холдинга показват, че препоръчаният от ВиК-Пловдив план не подсигурява трайно решение за качеството и количеството на водата в Брестовица и по този начин може да се окаже, че над 26 млн. лв. са изхарчени напразно.

Целият отчет вижте тук:

























Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР