Финансирането на общинските болници е регламентирано в разпоредбите на закона

...
Финансирането на общинските болници е регламентирано в разпоредбите на закона
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Само ресурси не решават проблемите на общинските болници

Финансирането на общинските лечебни заведения е регламентирано в наредбите на закона за лечебните заведения. Общината взима решения за тяхното финансиране и структуриране, като те могат да ги финансират отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване. Това съобщи здравния министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос за положението на общинските лечебни заведения по време на парламентарния надзор.

Решение на насъбраните проблеми не би трябвало да се търси единствено в намирането на запас, без да има трайни законодателни промени, закриване на неефективни действия и структури и съответни механизми за надзор, безапелационен беше Ананиев.

Причините не са от една и две години, съобщи още здравния министър. Наливането на запас в нереформирани структури води до неефикасен резултат и разходване на средства и некачествено лекуване.

"МЗ ще направи оценка и разбор на здравните опасности и ще предложи ограничения за оздравяването им. Ще се изработят единни стандарти за ръководство на държавни и общински лечебни заведения. Ще се основат механизми за надзор, което ще докара до опция да има отговорно финансово ръководство. Подготвя се и огромен капиталов план по стратегия за районно развиване за възобновяване и рационализация на сградния фонд за 163 млн. лева "

Ананиев съобщи, че той може да насочи осъществени икономии от бюджета на Министерство на здравеопазването към тези лечебни заведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР