Финалите на АТП в Лондон останаха без световния номер 1

...
Финалите на АТП в Лондон останаха без световния номер 1
Коментари Харесай

Какво следва за турнира в Лондон след оттеглянето на Надал

Финалите на АТП в Лондон останаха без международния номер 1 Рафаел Надал. Испанският тенисист се отдръпна от шампионата след първия си мач и още веднъж не съумя да завоюва единственото огромно отличие, което липсва в блестящата му сбирка.

Надал загуби от Давид Гофен след оспорвана борба, траяла близо три часа. Двубоят ясно сподели, че той към момента не е възобновен от травмата в коляното, която получи на мастърса в Париж преди десетина дни. Лидерът в международната класация за следващ път показва изключителния си темперамент и борбеност. Болките, които изпитваше през цялата среща, обаче обезсмислиха по-нататъшното му присъединяване.

" Нямам задоволително мощност, с цел да продължа да играя. Опитах, само че беше същинско знамение, че съумях да се задържа толкоз близо в резултата. Просто няма смисъл да не преставам. Не ми беше по никакъв начин прелестно на корта. Не заслужавам след незабравимия сезон, който имах, да прекарам още два ужасни дни на корта ", сподели Надал на конференцията след мача.

От думите му стана ясно, че ориста му в Лондон до огромна степене е била предопределена. Той въпреки всичко реши да се включи, откакто при пет от предходните си 12 класирания трябваше да пропусне конкуренцията на осемте най-хубави.

" Имах ангажимент към шампионата, към града и към себе си. Направих всичко допустимо да бъда подготвен за игра, само че за жалост не съм. Наистина се борих с всички сили, знаейки, че това евентуално ще е последният ми мач за сезона ", oбясни Надал.

Четвъртият дебютант

На мястото на Надал в шампионата влиза сънародникът му Пабло Кареньо Буста. 26-годишният испанец, който заема десетото място в международната класация, е четвъртият дебютант в тазгодишните финали след Григор Димитров, Александър Зверев и Джак Сок.

 Кареньо Буста е четвъртият дебютант измежду тазгодишните финалисти
© Associated Press

Кареньо Буста е четвъртият дебютант измежду тазгодишните финалисти

Кареньо Буста ще стартира присъединяване си в сряда вечерта против Тийм. Двубоят започва в 22.00 часа, а шест часа по-рано на централния корт в зала " О2 сцена " ще излязат Димитров и Гофен, които завоюваха първите си мачове в група " Пийт Сампрас ".

В петък четиримата още веднъж ще бъдат на корта за последните два мача от груповата фаза на шампионата. Димитров ще играе с Кареньо Буста, а Гофен ще се изправи против Тийм. Загубата, която Надал записа против белгиеца, няма да бъде причислена към актива на Кареньо Буста.

Испанският дебютант има четири загуби в четирите си досегашни мача с Тийм на равнище " АТП ". Двамата изиграха един дуел тази година - във финала на шампионата в Рио де Жанейро, когато австрийският тенисист се наложи със 7:5, 6:4.

Кареньо Буста има много по-добър баланс против Димитров - две победи от четири мача. Испанецът даже завоюва последните си две срещи с българина - със 7:5, 6:3, 6:4 в третия кръг на тазгодишния " Ролан Гарос " и със 7:6 (3), 6:3 в първия кръг на мастърса в Мадрид през 2016 година Димитров обаче реализира решителен триумф при единствената им среща в зала - 6:4, 6:1 на старта на мастърса в Париж през 2015 година

На победа от полуфинал

Развръзката в първите два мача и отдръпването на Надал значат, че Григор Димитров ще си обезпечи място в полуфиналите, в случай че победи Гофен в сряда. Не единствено това, а при триумф против белгиеца българският тенисист сигурно ще приключи преди всичко в групата. Това би му разрешило да избегне възможен конфликт в полуфиналите с огромния любимец и рекордьор по трофеи Роджър Федерер.

Димитров имаше отлични индикатори в директните мачове с Гофен. На равнище " АТП " двамата са се срещали четири пъти, а българинът е излизал победител в три от тях. Те имат и три дуела в шампионатите от сериите " Фючърс " и " Чаланджър ", като и трите са извоювани от Димитров.

Двамата към този момент изиграха три мача между тях през 2017 година Първият беше на четвъртфиналите в Австралия, когато българинът реализира безапелационен триумф с 6:3, 6:2, 6:4. Десетина дни по-късно двамата се срещнаха във финала на шампионата в София, извоюван от Димитров със 7:5, 6:4. На идващия шампионат от календара - в Ротердам, белгиецът се наложи в четвъртфиналите с 6:4, 1:6, 6:3 и реализира първата си победа против българина.

 Димитров ще завоюва първото място в групата, в случай че в сряда победи Давид Гофен
© Reuters

Димитров ще завоюва първото място в групата, в случай че в сряда победи Давид Гофен

Класиране на Гофен за полуфиналите още в сряда е допустимо при два сюжета. Единият е, в случай че белгиецът победи Димитров с 2:0 сета. Другият е, в случай че завоюва дуела без значение от резултата, а Тийм загуби от Кареньо Буста в късния мач.

Испанецът е в най-неблагоприятна позиция, защото даже да завоюва двете си срещи, може да отпадне в групите. Причината е, че по правилник вторият аршин след броя победи е броят изиграни мачове.

Програмата за втория кръг

Вторник (14 ноември):
Марин Чилич - Джак Сок (от 16.00 ч.)
Роджър Федерер - Александър Зверев (от 22.00 ч.)

Сряда (15 ноември):
Григор Димитров - Давид Гофен (от 16.00 ч.)
Доминик Тийм - Пабло Кареньо Буста (от 22.00 ч.)

Следете всичко най-вълнуващо и значимо към финалите на АТП с пратеника на " Дневник " в британската столица.

Всичко, което би трябвало да знаете за: ATP финалите в Лондон (46)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР