Филмът на БНТ Пловдив „Одисей“ е носител на наградата „Най-добър

...
Филмът на БНТ Пловдив „Одисей“ е носител на наградата „Най-добър
Коментари Харесай

Одисей на БНТ- Пловдив взе голяма награда на MASTER OF ART...

Филмът на Българска национална телевизия Пловдив „ Одисей “ е притежател на премията „ Най-добър български документален филм за изкуство “ на шестото издание на фестивала MASTER OF ART-2021. Международното жури на единствения по рода си кино фестивал в България, в който вземат участие единствено филми, отдадени на изкуството, дефинира кино лентата на Българска национална телевизия Пловдив за победител.

Според регламента на форума в гласуването за най-хубав български филм имат право да вземат участие единствено задграничните членове на журито.

„ По този метод желаеме да знаем по какъв начин чужденците възприемат българското изкуство и по какъв начин правят оценка филмите, отдадени на него. “-заяви на церемонията по награждаването артистичният шеф на Master of Art и негов основател – Найо Тицин.

За първа година премията за най-хубав български филм се връчва от Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

Снежана Йовева, шеф на института връчи премията на Десислава Шишманова, един от създателите на „ Одисей “.

Филмът е основан в екип с Виолин Палейков, Нончо Нончев, Мая Георгиева, Минко Краев, Милена Кекеманова.

Шестото издание на фестивала се организира в шест български града, София, Пловдив,Варна, Стара Загора, Бяла и Копривщица. Събитието имаше три издания - зимно, пролетно и лятно. Само в програмата на лятното издание участваха 50 пълнометражни и 18 късометражни ленти.

Голямата премия на Аурубис България получи шведският филм „ Най-красивото момче в света “ с режисьори и сценаристи Кристиан Петри и Кристина Линдстрьом. Филмът споделя за невероятната орис на Бьорн Андерсен, определен през 1970 да изиграе Тадзио в шедьовъра на Лукино Висконти „ Смърт във Венеция “.

„ Одисей “ е документален роман за безконечното завръщане. Екипът на Българска национална телевизия води артиста Константин Еленков - реализатор на ролята на Одисей в спектакъла на Драматичен театър- Пловдив в магичната Итака. Заедно с режисьора на спектакъла - Диана Добрева. В прочувствен и персонален диалог със актуалните итакийци театралният Одисей търси отговори на въпросите: за какво този мит продължава да вълнува човечеството толкоз хилядолетия, какво прави „ Одисея “ най-известната история на всички времена.

„ Одисей “ може да гледате през днешния ден от 15.30 по Българска национална телевизия 2.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР