Филмът Физика на тъгата на Теодор Ушев, създаден по мотиви

...
Филмът Физика на тъгата на Теодор Ушев, създаден по мотиви
Коментари Харесай

Световните критици предвиждат успех за "Физика на тъгата" в надпреварата за "Оскар"

Филмът " Физика на тъгата " на Теодор Ушев, основан по претекстове от книгата на Георги Господинов със същото заглавие, е измежду повече от 90 късометражни анимационни кино лентата, които ще се борят за " Оскар " тази година в категорията. Макар да е мъчно авансово да се дадат каквито и да било справедливи прогнози за това кой има повече късмет спрямо други, творбата на Ушев несъмнено изпъква измежду останалите. Това демонстрира анекта, извършена с някои от най-извените шефове на фестивали и критици на късометражно анимационно кино в света, извършена от изданието Cartoon Brew.

За да добие по-добра визия за тазгодишните участници в съревнованието, изданието Cartoon Brew интервюира някои от водещите специалисти в региона, които имат усещания от кандидатите. " Това са хора, които гледат и учат анимационни късометражни филми през целия си живот - хора, които гледат стотици (или даже хиляди) анимационни късометражни филми на година. Работата им е да отличават качествената анимация ", написа изданието.

За задачата те карат всеки един от запитаните специалисти да отличи своя обичан късометражен филм от квалифицираните за " Оскар ". Били са поканени също по този начин да напишат и свое малко усещане за своя любимец.

Така в последна сметка се е стигнало до лист от 23 кино лентата, а измежду трите, получили най-вече гласове, попада и творбата на Ушев.

Най-много гласове - 12 - е получил полският " Киселинен дъжд " на Томек Попакул. На второ място с 10 гласа е " Физика на тъгата ", който е заглавие на Канада, а на трето със седем гласа се подрежда " Дъщеря " на Дария Кашчеева.

Тази година за първи път в категорията за анимационен късометражен филм има и формален претендент от България. " Задачи за деня " на Петя Златева - част от плана " Шрих и Стих 2 " на " Компот Колектив ", в който се съчетава лирика и анимация, получи правото да доближи подготовка след избора на журито във фестивала In the Palace.

Другото българско заглавие в конкуренцията е " Ага " на Милко Лазаров, който ще се бори за статуетката на Академията в категорията за задграничен филм.

Повече за оценките на рецензията и шефове на кино фестивали за " Физика на тъгата " на Теодор Ушев може да прочетете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР