Филмът „Февруари“ на Камен Калев е част от официалната селекция

...
Филмът „Февруари“ на Камен Калев е част от официалната селекция
Коментари Харесай

Февруари на Камен Калев в официалната селекция на фестивала в Кан! - slava.bg

Филмът „ Февруари “ на Камен Калев е част от формалната селекция в Кан, оповестиха актуалният Пиер Лескюр и някогашният шеф Тиери Фремо на един от най-важните кинофоруми в света.

Тазгодишното издание на фестивала трябваше да се организира сред 12 и 23 май, два пъти бе отсрочено поради ковид и в последна сметка бе анулирано в нормалната си физическа форма.

През 2020-а премия „ Златна палма “ няма да има, защото и конкурсната стратегия няма да се организира както нормално. Обикновено обявяван през април, описът с към 50 кино лентата тази година се показва официално, с цел да се поддържа разпространяването на заглавията. Продукциите ще имат прожекции в определени театри в идните летни месеци. Заглавията ще бъдат показани на идни фестивали в Локарно, Торонто, Сан Себастиан, Ангулем, Ню Йорк, Лион, Рим, Рио…

„ Февруари “ е четвъртият пълнометражен филм на Калев („ Източни пиеси “, „ Островът “), копродукция сред България и Франция (Waterfront Film & Koro Films). Това е шестото присъединяване на българския режисьор на фестивала в Кан. Неговите късометражни и пълнометражни филми са взели участие в паралелните стратегии „ Петнайсетдневка на режисьорите “ и „ Седмица на рецензията “, само че в този момент взе участие в най-престижната стратегия на форума.

За „ Февруари “ Камен Калев се въодушевява от историята на своя дядо. Филмът е лиричен роман за събитията от живота на един човек – като момче на 8, юноша на 18 и дъртак на 82. Пътят му в живота наподобява съдбоносен и еднообразен – в родното място и отвън него, в горещина и в мраз, само че когато и да е невидима мощ като е ли го напъства. Тя е част от нас и по загадъчен метод ни кара да продължаваме напред, към смъртта…, гласи анонсът.

Освен режисьор, Калев е създател на сюжета, стои зад камерата и самичък прави монтажа на кино лентата. Иван Чертов е оператор, Петър Дундаков е създател на музиката, а Ива Минева художник по костюмите и сценограф.

В основната роля е артистът Иван Налбантов, вземат участие още Христо Димитров -Хиндо, Ненчо Костов и непрофесионалните артисти Лъчезар Димитров и Кольо Добрев.

Филмът е финансиран с поддръжката на Националния кино център и „ Евроимаж “. Световен пропагандатор е френската компания „ Мементо Филмс Интернешънъл “.

В селекцията на Кан тази година попадат още „ Френският диспечер “ – филмът „ любовно писмо към публицистите “ на Уес Андерсън, както и нови заглавия от Франсоа Озон, Томас Винтерберг и Стийв Маккуин, режисьора на „ 12 години в иго “, който ще показа две исторически продукции. В селекцията влизат още режисьорският дебют на артиста Виго Мортенсен, както и анимационният филм „ Ая и вещицата “ на известното студио „ Гибли “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР