Филм за един от последните индианци - Дейв Белоглавият орел,

...
Филм за един от последните индианци - Дейв Белоглавият орел,
Коментари Харесай

Филм за велик индианец представят в София, Пловдив и Варна

Филм за един от последните индианци - Дейв Белоглавият орел, ще бъде показан в Пловдив на 8 юни от 19 ч. в Lucky Дом, в София на 10 юни от 19 ч. в Дом на киното и във Варна от 15.06 от 20 ч. във Фестивален и конгресен център към НДК. Лентата ще показа режисьорът Стивън Симпсън, който е живял към година в индиански резерват, с цел да снима историята.
Главният воин, Дейв Белоглавят орел, умря предходната година на достолепната възраст от 97 години. През дългия си живот той е имал десетки кино функции, в това число тази в носителя на " Оскар " “Танцуващият с вълци “ на Кевин Костнър. Белоглавият орел е внук на вожда Белия бик, който се е сражавал в фамозната борба при Литъл Бигхорн през 1876 година
Дейв Белоглавият орел е роден през 1919г. в една индианска барака, и до момента в който не стартира учебно заведение на дванадесет годишна възраст приказва единствено езика на племето Лакота. През Втората международна война индианецът идва в Европа като част от американския корпус. Участвал е в десантите в Италия и Нормандия, където е ранен. Носител е на Сребърна звезда за смелост. “Падахме като птици, направени от глина ", спомня си Дейв.,,По-голямата част от униформата ми беше унищожена.’’ Надупчен от патрони, преди да падне на земята, той е в безсъзнание. Първите медици, които го виждат, вземат решение че е мъртъв и го оставят. Но един английски командос се доближил към него и схванал, че Дейв още диша. Спасяват го.
По време на войната, Дейв се среща с англичанка, която преподава уроци по танци. Двамата се женят, а след връщането си в Южна Дакота стават първенци по бални танци. Но ги застига покруса. Младата, бременна брачна половинка на Дейв, умира в автомобилна злополука през 1946 година.,,Не ми пукаше дали съм жив или не. Идеше ми да сложа завършек на живота си.’’ - споделя Дейв. А по-късно се заема с рискови инициативи. Става играч в съревнования с коли. Опитва скачане с парашут, играе в полупрофесионалната баскетболна лига, взе участие в родео.,,Всичко, което може да ме убие.’’ - споделя Дейв. Но все пак оцелява.
Белоглавият орел взе участие в няколко кино лентата от четиридесетте и петдесетте, измежду които,,Реката, от която никой не се завръща’’, партнирайки си с Мерилин Монро. По време на една от почивките на снимачната площадка Дейв и Монро прекарват в танци. По време на едно пътешестване до Европа, Дейв се среща с младата белгийска актриса Джоузи Кестеман в Брюксел.,,Когато се срещнах с нея, животът ми още веднъж се промени… Тя ме крепеше.’’
Филмът за него финансиран от публиката, сниман е за 18 дни в най-бедните елементи на Щатите, с доста дребен екип. Продуцентът и режисьор Стивън Симпсън реалокира компанията си от Лос Анджелис в България, а лентата е направена по едноименния бестселър на Кент Нърбърн. Писателят самичък се обръща към Симпсън след празните обещания на продуценти от Холивуд. Лентата се радва на висока оценка в IMDB. Oтвежда публиката на едно трогателно странствуване към културата на племето Лакота.
Когато индианецът Дейв умря предходната година, вестта за неговата гибел беше най-четената история на BBC в целия свят. Екипът на предаването All Things Considered, предавано по NPR, дискутираше Белоглавия орел като “най-интересният човек на света.”
Трейлър може да видите тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР