Филипинският президент Родриго Дутерте обяви, че оттегля кандидатурата си за

...
Филипинският президент Родриго Дутерте обяви, че оттегля кандидатурата си за
Коментари Харесай

Президентът на Филипините се оттегля от политиката след следващите избори

Филипинският президент Родриго Дутерте разгласи, че отдръпва кандидатурата си за вицепрезидент на изборите през 2022 година и ще се отдръпна от политическия живот след приключването на мандата му, съобщи Франс прес, която отбелязва, че с това Дутерте проправя път за щерка си да го наследи отпред на страната.

" Сред филипинците доминира мнението, че нямам право и би било нарушаване на конституцията да се кандидатирам за вицепрезидентския пост ", съобщи Дутерте. " Днес разгласявам, че ще се отдръпва от политиката ", добави той.

Държавният глава направи това изненадващо известие, до момента в който придружаваше дългогодишния си някогашен асистент, сенатор Бонг Го, който записва личната си кандидатура за вицепрезидент в централата на Комисията по изборите, показва Асошиейтед прес.

Конституцията на Филипините позволява президентите на страната да ръководят единствено един шестгодишен мандат. Противниците на Дутерте обявиха, че ще изискат от Върховния съд да се произнесе по отношение на законността на кандидатурата му за вицепремиер, огласена по-рано.

Дутерте пое властта на през 2016 година и предприе нападателна акция против противозаконния наркотрафик, при която бяха убити над 6000 души. Действията му бяха остро подложени на критика от западни държавно управление и правозащитни организации. Убийствата се проверяват от Международния углавен съд.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР