Филипините снабдяват спрял на сушата кораб в Южнокитайско море, въпреки заплахите на Китай

...
Филипините заявиха, че са успели да доставят доставки на моряците
Коментари Харесай

Филипините заявиха, че са успели да доставят доставки на моряците на кацащия Сиера Мадре в оспорваното Южнокитайско море, въпреки продължаващия тормоз от бреговата охрана на Китай и нейната морска милиция .

Филипините заземиха Сиера Мадре на Втора плитчина Томас, известна като плитчина Анюнгин от Филипините, преди почти 25 години в опит да засилят претенциите си към атола, който се намира на около 200 километра (124 мили) от филипинския остров от Палаван.

Много моряци живеят на борда на ръждясващия кораб и Манила извършва редовна ротация и мисии за снабдяване на кораба, но по-рано този месец мисията им беше посрещната с водни оръдия, изстреляни от китайски лодки. Инцидентът доведе до международно недоволство, като Съединените щати предупредиха, че подобни заплахи за статуквото рискуват да подкопаят регионалния мир.

Служители на бреговата охрана казаха, че този път Китай е използвал по-малки кораби, които са продължили да „блокират, тормозят и пречат“ на двата снабдителни кораба на Филипините, но във вторник те са успели да надхитрит лодките и да преминат.

Филипинският флот също беше в готовност по време на мисията.

„Няма да отстъпим в разкриването на тяхното агресивно поведение в Западно Филипинско море“, каза Джей Тариела, говорител на филипинската брегова охрана за Западно Филипинско море, пред репортери в сряда, описвайки конфронтациите с Китай като „Дейвид“ и Голиат”.

Китай, който претендира за почти цялото Южнокитайско море, става все по-настоятелен в претенциите си за водния път, разработвайки изкуствени острови и военни постове и разполагайки своята брегова охрана, морска милиция и риболовни кораби срещу конкурентни претенденти.

Филипините са сред няколко държави от Югоизточна Азия с припокриващи се претенции към морето, което наричат ​​Западно филипинско море.

През 2012 г. Китай измъкна контрола върху плитчината Скарбъроу, известна като плитчина Панатаг от филипинците, популярно място за риболов в изключителната икономическа зона на Филипините съгласно международното право.

Филипините поискаха решение на международен съд относно така наречената линия с девет тирета, на която Китай основава своите претенции в Южнокитайско море, като през 2016 г. подкрепяният от ООН съд обяви, че линията няма правно основание.

>

Пекин игнорира това решение и засили дейността си в Южнокитайско море, като ситуацията около Филипините става все по-напрегната.

През февруари Манила подаде дипломатически протест, след като каза, че китайската брегова охрана е участвала в опасни маневри и е използвала „лазер от военен клас“, за да се опита да блокира един от своите снабдителни кораби близо до Second Thomas Shoal, което е на повече от 1000 километра от Хайнан, най-близката китайска територия.

В сряда Тариела каза, че Филипините ще продължат да говорят за действията на Китай срещу техните лодки в Южнокитайско море.

„Ние ще продължим тази инициатива за прозрачност“, каза той. „Вярваме, че това е нашият най-ефективен инструмент за противодействие на активността на китайската сива зона в Западно Филипинско море.“

С репортаж от Zaheena Rasheed в Манила

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР