Филипините обвиняват китайски кораби в „опасни маневри“ в оспорваното Южнокитайско море

...
Филипините обвиниха китайски кораби, че извършват опасни маневри“ в спорна
Коментари Харесай

Филипините обвиниха китайски кораби, че извършват „опасни маневри“ в спорна зона на Южнокитайско море в последното морско избухване между двете съседки.

Бреговата охрана на Филипините каза в изявление в петък, че е изпълнявала рутинна ротация и мисия за снабдяване близо до плитчината Аюнгин, известна в Китай като риф Ren'ai, когато нейните кораби са били приближени от осем китайски лодки.

Твърди се, че китайските лодки са „застрашили“ безопасността на членовете на екипажа на борда на филипинските кораби, но не уточнява как. Твърди се, че в инцидента са участвали четири кораба на китайската брегова охрана и четири лодки на китайската „морска милиция“.

Инцидентът идва само седмици, след като Филипините обвиниха корабите на китайската брегова охрана, че са стреляли с водни оръдия по корабите им, докато се опитват да снабдят войските, разположени на същата плитчина във веригата острови Спратли, известни в Китай като островите Нанша.

Западни експерти по морска сигурност смятат, че Пекин контролира морска милиция със стотици силни плавателни съдове, която действа като неофициална – и официално отречена – сила, за да прокара своите териториални претенции както в Южнокитайско море, така и извън него.

Филипините твърдят, че милицията е участвала и в двата най-скорошни инцидента в плитчината Аюнгин, която е известна още като Втора плитчина Томас.

Китай никога не е признавал съществуването на такава милиция.

Тази снимка заснет на 23 април 2023 г. показва кацналия на земята кораб на филипинските военноморски сили BRP Sierra Madre, където морските пехотинци са разположени, за да отстояват териториалните претенции на Манила при Second Thomas Shoal на островите Спратли в оспорваното Южнокитайско море. - AFP беше една от няколкото медии, поканени да се присъединят към два катера на бреговата охрана на Филипините в патрулиране на 1670 километра (1040 мили) в Южнокитайско море, посещавайки дузина острови и рифове. Пекин претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, включително островите Спратли, игнорирайки международно решение, че твърдението няма правно основание. (Снимка от Ted ALJIBE / AFP) / Към AFP СПЕЦИАЛЕН ДОКЛАД от Сесил МОРЕЛА (Снимка от TED ALJIBE/AFP чрез Getty Images) Тази снимка, направена на 23 април 2023 г., показва кацналия на земята кораб на филипинските военноморски сили BRP Sierra Madre, където са разположени морските пехотинци, за да отстояват териториалните претенции на Манила при Second Thomas Shoal на островите Спратли в оспорваното Южнокитайско море. - AFP беше една от няколкото медии, поканени да се присъединят към два катера на бреговата охрана на Филипините в патрулиране на 1670 километра (1040 мили) в Южнокитайско море, посещавайки дузина острови и рифове. Пекин претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, включително островите Спратли, игнорирайки международно решение, че твърдението няма правно основание. (Снимка от Ted ALJIBE / AFP) / To go with AFP СПЕЦИАЛЕН ДОКЛАД от Сесил МОРЕЛА (Снимка от TED ALJIBE/AFP чрез Getty Images) Тед Алжибе/АФП/Гети изображения

След последния инцидент бреговата охрана на Филипините заяви, че се е свързала с китайския си колега и ги е призовала „незабавно да прекратят всякакви незаконни дейности в морските зони на Филипините“.

Пекин претендира за „безспорен суверенитет“ над почти цялото Южнокитайско море от 1,3 милиона квадратни мили, както и повечето от островите в него. Това включва Спратли, архипелаг, състоящ се от 100 малки острова и рифове, също изцяло или частично претендирани от Филипините, Малайзия, Бруней и Тайван.

Манила обаче нарича част от района Западно Филипинско море. През 1999 г. той умишлено спря на сушата транспортен кораб на военноморските сили, BRP Sierra Madre, на Second Thomas Shoal, обслужван от филипински морски пехотинци, за да наложи претенциите на страната към района.

В отговор на последната конфронтация китайската брегова охрана излезе с изявление в петък, обвинявайки Филипините в неразрешено навлизане в района.

„Два филипински снабдителни кораба и два (филипински) кораба на бреговата охрана навлязоха във водите в близост до риф Ren'ai на китайските острови Нанша без разрешение от китайското правителство“, се казва в изявлението.

„Китай има неоспорим суверенитет над островите Нанша, включително рифа Ренай и прилежащите му води, и твърдо се противопоставя на незаконния транспорт на незаконни строителни материали от Филипините до военни кораби, незаконно разположени на плажа.“

Териториалните претенции на Манила са подкрепени от Международния постоянен арбитражен съд в Хага, който постанови през 2016 г., че Китай няма правно основание да претендира за исторически права върху по-голямата част от Южнокитайско море.

Пекин игнорира решението и настоява, че Филипините са обещали да премахнат кораба. Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши каза, че правителството му никога не е обещавало подобен ход.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР