Филипините казват, че Китай е използвал водно оръдие срещу лодка в Южнокитайско море

...
Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че е използвала водно
Коментари Харесай

Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че е използвала водно оръдие, за да блокира филипински военен снабдителен кораб в Южнокитайско море, като осъжда действията като незаконни, „прекомерно“ и „опасно“.

Сблъсъкът в събота беше последното избухване в дългогодишните териториални конфликти, включващи Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, един от най-натоварените морски пътища в света, но подкрепен от ООН трибунал заключи през 2016 г., че експанзивната му претенция е неоснователна.

Служители на филипинската армия и бреговата охрана казаха, че последната среща се е случила близо до Втория Томас Шол, потопен риф, където шепа войници живеят на ръждясал кораб от епохата на Втората световна война, който умишлено е бил закочен през 1999 г.

Те казаха, че военноморският персонал на борда на две наети снабдителни лодки е пътувал към плитчината, ескортиран от кораби на филипинската брегова охрана, когато кораб на китайската брегова охрана се е приближил и е използвал мощно водно оръдие, за да блокира корабите да доставят храна, вода и гориво на войските охрана на рифа.

Действието на китайския кораб е „безсмислено пренебрегване на безопасността на хората на борда“ на лодката, наета от филипинския флот, и нарушава международното право, включително Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г., въоръжените сили на Филипините се казва в изявление.


„Опасните маневри“ на китайския кораб и неговите „прекомерни и нападателни действия срещу филипинските кораби“ попречиха на една от двете филипински лодки да изпълни мисията си, казаха въоръжените сили.

„Призоваваме бреговата охрана на Китай и Централната военна комисия да действат благоразумно и да бъдат отговорни в действията си, за да предотвратят грешни изчисления и инциденти, които ще застрашат живота на хората“, се добавя в него.

Не е ясно дали някой от филипинските моряци е ранен при инцидента.

Говорителят на бреговата охрана на Китай Ган Ю отговори, че Китай има „безспорен“ суверенитет над островите Спратли и прилежащите им води, включително Втората Томасова плитчина.

„Призоваваме филипинската страна незабавно да спре своите нарушителни дейности в тези води“, публикува Ган в акаунта на бреговата охрана в социалните медии WeChat.

След инцидента Съединените щати заявиха, че „повтарящите се заплахи на Китай за статуквото в Южнокитайско море [са] пряко застрашаващи регионалния мир и стабилност“ и че Вашингтон стои с филипинските си съюзници пред подобни „опасни действия“ ”.

„Съединените щати потвърждават отново, че въоръжена атака срещу филипински обществени плавателни съдове, самолети и въоръжени сили – включително тези на бреговата им охрана в Южнокитайско море – би се позовала на ангажиментите на САЩ за взаимна отбрана съгласно член IV от Споразумението за взаимна отбрана на САЩ от 1951 г. Договор“, се казва в изявление.

Въпреки че САЩ не предявяват никакви претенции към Южнокитайско море, те често критикуват агресивните действия на Китай и разполагат своите бойни кораби и изтребители в патрули и военни учения с регионални съюзници, за да поддържат свободата на навигация и прелитане, което според тях е в нейния национален интерес.

Китай предупреди САЩ да спрат да се намесват в това, което нарича чисто азиатски спор и предупреди за неуточнени последици.

Освен това Пекин разкритикува скорошно споразумение между Филипините и САЩ, които са дългогодишни договорни съюзници, което позволява на американските сили достъп до допълнителни филипински военни лагери съгласно споразумение за отбрана от 2014 г.

Китай се опасява, че достъпът ще предостави на Вашингтон военни плацдарми и постове за наблюдение в северните Филипини от другата страна на морето от Тайван, който Пекин твърди, че е негова територия, и във филипинските провинции с изглед към Южнокитайско море.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР