Филипинец, който помогна за укротяването на бунта и подкрепящ бедните индийски лекар по рак сред наградените от Magsaysay

...
Филипински университетски професор, който стана мирен преговарящ, и индийски лекар,
Коментари Харесай

Филипински университетски професор, който стана мирен преговарящ, и индийски лекар, който избра да работи в отдалечен селски регион, за да достигнат до бедни пациенти с рак, са сред победителите на тазгодишните награди Ramon Magsaysay — смятани за азиатска версия на...

От JIM GOMEZ Associated Press, 31 август 2023 г., 11:26 ч. здравеопазване и грижи за рак и за това, че построихте, без очакване на награда, фар на надежда за милиони“, казаха от фондацията.

Eugenio Lemos, който е учил земеделие и насърчава органичното земеделие в Източен Тимор , беше признат за работата си в подпомагането на постигането на достатъчно храна за хората и внушаването на ценността на опазването на околната среда и социалното равенство. „Той е активист, автор на песни и певец, който използва песните си като средство за комуникация на социалните проблеми, които го вълнуват“, казаха от фондацията.

През 2001 г. , Lemos стартира група за организиране на обучителни лагери за млади хора за органично градинарство и осигуряване на водоснабдяване чрез „събиране на дъждовна вода“ и изграждане на езера и тераси, които съхраняват вода и регенерират извори.

Повече от 1000 езера за събиране на вода са построени и 300 извора са съживени оттогава, облагодетелствайки над 400 000 жители или почти една трета от населението на Източен Тимор, според фондацията.

Корви Ракшанд от Бангладеш получи диплома по право от Лондонския университет и изглеждаше предопределен за доходоносна кариера в правото или бизнеса. Вместо това той стартира проект с приятелите си през 2007 г. за преподаване на английски на бедни деца, за да им даде по-добър шанс да си намерят работа.

Решението дойде, след като се натъкна група деца търсят остатъци на бунище, прекарват известно време в игра с тях и споделят храна от съчувствие. Когато си тръгваше, едно малко момиченце се приближи и го помоли да я заведе в дома си, защото нямаше. „Това го шокира и го накара да се почувства толкова безпомощен и виновен“, казаха от фондацията.

От само една класна стая със 17 ученици, неговата образователна фондация сега има 206 класни стаи и помага на 30 000 студенти. Освен това се впусна в други каузи, включително насърчаване на демокрацията и доброто управление. Тя е създала така наречения „Проект за безопасно убежище“, който подкрепя физическото и психическото благополучие на деца на бежанци рохингия от Мианмар, които са на лагер в Бангладеш, казаха от фондацията.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР