Филип Инман, икономически редактор в Observer, в анализ за в.

...
Филип Инман, икономически редактор в Observer, в анализ за в.
Коментари Харесай

Без ефективни ваксини икономиката на Китай може да не се възстанови

Филип Инман, стопански редактор в Observer, в разбор за в. Guardian
Китайската политика за налагане на прецизни карантинни ограничения за задържане на разпространяването на ковид-19, която продължи близо три години, остави тежък отпечатък върху втората по величина стопанска система в света. Сега въпросът, пред който са изправени президентът Си Цзинпин и неговият непосредствен кръг от съветници, е дали неочакваното отхлабване на разпоредбите за локдаун, въведено предходната седмица, ще предотврати ново експлоадиране на митинги в страната и ще даде тласък на икономическия напредък.

В дните откакто Пекин разгласи измененията, знаците са едвам леко окуражаващи. Липсата на ефикасни ваксини, както и фактът, че по-голямата част от популацията или въобще не си е сложила доза, или не си е поставила нужните три дози, ще значат, че работодателите ще би трябвало да се примирят с една боледуваща работна мощ, което може да навреди на продуктивността колкото и прецизният локдаун.
Реклама
Държавните вестници приветстваха новите ваксини, които бяха утвърдени от китайското държавно управление, само че не е ясно какъв брой ефикасно ще работят. Същевременно информацията, че в аптеките са на привършване съществени лекарства, подкопава публичното доверие в здравната система и в нейната дарба да пази хората, без да се прибягва до локдауни.

Си Цзинпин нямаше огромен избор, когато реши да отхлаби рестрикциите. Не единствено че протестиращите упорстваха той да слезе от поста по време на невиждана демонстрация на публичен яд, а и търговията с останалия свят внезапно спадна, до момента в който младежката безработица скочи.
Информацията, че в аптеките са на привършване съществени лекарства, подкопава публичното доверие в китайската здравна система Източник: Reuters
Миналия месец данните демонстрираха, че износът се е свил с 8.7% по отношение на година по-рано, което е по-голям спад от прогнозите за 6.7% и надалеч надскача свиването от 0.3% през октомври. Вносът също е надолу с 10.6% по отношение на спад от 0.7% през октомври на фона на отслабено вътрешно търсене на соя и желязна руда.

Наскоро Международният валутен фонд съобщи, че може да се наложи да понижи прогнозата си за китайския стопански напредък. Преди това фондът очакваше растеж на Брутният вътрешен продукт 3.2% за тази година и 4.4% за 2023 година
Реклама
Джулиън Евънс-Притчард, старши икономист по Китай от консултантската компания Capital Economics, счита, че облекчаването на карантинните ограничения от страна на Пекин е малко евентуално да предотврати спомагателен стопански спад през идващите тримесечия, което ще отсрочи възобновяване за втората половина на идната година. " Сега от доста по-голямо значение ще е и намаляването на световното търсене на китайски артикули поради задаващата се международна криза ", показва той.
МВФ съобщи, че може да се наложи да понижи прогнозата си за китайския стопански напредък.
Според Албърт Едуардс, световен пълководец от Société Générale, Централната банка на Китай евентуално ще продължи да подтиква стопанската система с евтини пари, с цел да насърчи разноските на потребителите и бизнеса, както и с цел да смекчи резултата от рецесията в по-голямата част от индустриализирания свят. Али Джафари, специалист от Validus Risk Management, разяснява: " Икономическата обстановка в Китай остава уязвима, защото страната продължава да записва напредък без необикновен искра. Имотният пазар е в застой, индустриалните равнища са под прогнозите, а търсенето на износа понижава. "

По-оптимистични са китайските държавни медии, които в деня на облекчаването на рестрикциите оповестиха обобщение от среща на високо ниво на ръководещата комунистическа партия, съгласно което фокусът на държавното управление през 2023 година ще бъде върху стабилизирането на растежа, стимулирането на вътрешното търсене и отварянето на страната към останалия свят. Това може да се окаже задоволително, с цел да убеди ММФ да не понижава прогнозата си за растежа през идната година, само че без по-ефективни ваксини се чака локдауните в Китай да продължат, ограничавайки икономическия напредък за още известно време.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР