Филиалът за спешна медицинска помощ - Нова Загора към ЦСМП

...
Филиалът за спешна медицинска помощ - Нова Загора към ЦСМП
Коментари Харесай

Министърът: Новата сграда на ФСМП - Нова Загора отговаря на най-добрите европейски практики

Филиалът за незабавна здравна помощ - Нова Загора към ЦСМП – Сливен е построен по плана „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “ по Оперативна програма „ Региони в напредък ”.  Направените посредством плана вложения за възстановяване на инфраструктурата, оборудването, обзавеждането и автопарка на системата на незабавната здравна помощ в страната са в сходство с нормативните условия на Медицински стандарт " Спешна медицина ”. На популацията на община Нова Загора се обезпечава налична, качествена и своевременна здравна помощ както в новия ФСМП – Нова Загора, по този начин и в МБАЛ „ Св. Петка Българска “ – Нова Загора.

Това споделя министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутатите от Българска социалистическа партия Георги Гьоков и Деян Дечев. Народните представители са безапелационни, че новопостроената постройка на ФСМП – Нова Загора не дава отговор на нормативните условия за осъществяване на незабавна здравна помощ и това ще породи кавги и експанзия от страна на пациентите.

Според депутатите постройката няма „ топла “ връзка с болницата; има дребна „ шокова “ зала; стените не разрешават стерилизация поради несъответствуващи повърхности; няма чакалня за околните на пациентите; няма планувана рампа за количките с пациенти и носилките; вратите, които са за прекосяване на носилки за незабавните случаи, не дават отговор на условията да се отварят с лек натиск; асфалтовата настилка пред постройката е в окаяно положение и така нататък Всичко това затруднява обслужването на пациенти, обслужването на двама пациенти по едно и също време е невероятно, а случаите от произшествия и произшествия с емигранти са чести и с повече от един пострадал, разясняват те.

Министърът обаче декларира, че новата постройка на ФСМП – Нова Загора освен е построена съгласно условията на медицинския стандарт,  само че е и в сходство с “най-добрите европейски практики и условия за своевременност, достатъчност, качество и сигурност на предоставяната незабавна здравна помощ ”.

По думите му филиалът е оборудван с „ ново профилирано здравно съоръжение и инсталация, нужни за бърза и точна диагностика и поддържане на виталните индикатори на пациентите, както и ново здравно и софтуерно обзавеждане за обезпечаване на модерни условия на труд за личния състав. Доставени са две нови коли за спешна помощ Тип В, оборудвани за в началото лекуване и мониторинг на пациенти. Във ФСМП са планувани 34 работни места за екипи, работещи на смени ”.

„ Обособени са клинико-терапевтична зона (лекарски кабинет и манипулационна), зона за гости (приемна/чакалня) и зона за личен състав (помещения за отмора и хигиена). Към всяка зона се обезпечават прилежащи сервизни пространства ”, споделя още министър Хинков.

Въпроса до министъра може да видите, а отговора му - 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР