Фигурите на Паметника на съветската армия ще бъдат демонтирани до

...
Фигурите на Паметника на съветската армия ще бъдат демонтирани до
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: До 30 дни ще демонтираме фигурите на Паметника на съветската армия

Фигурите на Паметника на руската войска ще бъдат демонтирани до 30 дни.

Това заяви пред Българска национална телевизия кметът на регион " Средец " в София Трайчо Трайков. " Конструкцията е в доста неприятно положение. В проекта за сигурност и здраве се планува разглобяване на скулптурите и преместването им на друго място, където ще се съхраняват и вероятно възстановят, до момента в който пристигна време да бъдат експонирани на друго място ", изясни Трайков. Какво ще има на мястото на паметника е също отворен въпрос...имам цялостен долап с оферти и хрумвания какво да се направи в тази символна част на София, само че това е въпрос на близкото бъдеще ", изясни Трайчо Трайков.

" Част от концепциите, които съществуват, включват запазването на фундаментите на паметника, в случай че се реши там да има различен монумент. Ако обаче се реши да бъде куклен спектакъл или парк да вземем за пример, няма да са нужни ", сподели Трайков.

БГНЕС напомня, че през вчерашния ден от Областната администрация на София оповестиха, че паметникът на Съветската войска в София се нуждае от незабавна реституция, за която е нужен ремонт и пренасяне. Експертното мнение демонстрира необходимост от незабавна реституция, за която е нужен ремонт и пренасяне. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, вследствие на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и " бронзова болест " (меден хлорид). При това положение на паметника са вероятни съществени произшествия с жители, показват от регионалната администрация. В момента към паметника има ситуирани полицейски патрули. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР