Фигурата на главния прокурор да остане, но със значително орязани

...
Фигурата на главния прокурор да остане, но със значително орязани
Коментари Харесай

Главен прокурор със силно орязани правомощия в проекта за промени в конституцията на ДПС

Фигурата на основния прокурор да остане, само че със доста орязани пълномощия. Това планува планът за промени в Конституцията на Движение за права и свободи. Той бе оповестен на уеб страницата на партията.

Тези промени са показани още през февруари от Мустафа Карадайъ в Брюксел, получили са утвърждение и от еврокомисаря по правораздаване Вера Юрова, прецизираха от придвижването.

Висшият правосъден съвет да бъде разграничен на два съвета – съдийски и прокурорски, предлага Движение за права и свободи. Всеки от тези препоръки ще има по 13 члена като парламентарната квота ще се избира с болшинство от 2/3.

Движението предлага сегашните членове по право във Висш съдебен съвет – основният прокурор, ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд и министърът на правораздаването, да не вземат участие в новите два съвета.

В плана си Движение за права и свободи предлага да се отстрани пълномощието на основния прокурор по член 126, алинея 2 от конституцията, което планува реализирането на надзора за правда. Това значи, че отсега нататък основният прокурор няма да може да се произнася върху съответни прокурорски актове и най-важното – поставя се завършек на пирамидалната конструкция на прокуратурата, която бе подложена на критика от европейските институции.

Отмяната на това пълномощие отстранява и опцията обвинител №1 да се произнася по прекъснати преди години каузи, в случай че актът на преустановяване не е бил обжалван пред съда.

Остава второто пълномощие на основния прокурор по член 126, алинея 2. То планува да се реализира методическо управление върху активността на всички прокурори, като задачата е идентичното използване на закона.

Проектът за конституционни промени на Движение за права и свободи планува още споразумяване на въпроса с самостоятелната конституционна тъжба.

Движение за права и свободи предлага унищожаване на условието за липса на двойно поданство на министри и депутати, с цел да не се нарушава конституцията. Вижте плана на Движение за права и свободи тук

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР