ФИФА и УЕФА са нарушили правилата на ЕС за конкуренцията

...
ФИФА и УЕФА са нарушили правилата на ЕС за конкуренцията
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: ФИФА и УЕФА не могат да блокират Суперлигата

ФИФА и УЕФА са нарушили разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията с опита си да блокират основаването на футболна Суперлига.

Това се споделя в публикувано през днешния ден и предстоящо с огромно внимание на Съда на Европейския съюз (СЕС).

Правилата на международната и европейската футболни федерации за авансово утвърждение на клубни шампионати като Суперлигата опонират на европейското право, се споделя в изказване на основаната в Люксембург юридическа институция. Оттавм допълват, че са нарушено също по този начин антимонополното законодателство и свободата на даване на услуги.

Според Съда разпоредбите на ФИФА и УЕФА не са били транспарантни, нито справедливи, нито недискриминиращи, нито съразмерни, когато са се противопоставили на Суперлигата.
Що е то
12 водещи европейски футболни тима, настоящи посредством испанската компания European Superleague Company, желаеха да основат нов план за футболно съревнование, прочут като Суперлига. ФИФА и УЕФА стачкуваха против плана, като заплашиха да наложат наказания на клубовете и футболистите, които пожелаят да вземат участие в шампионата.

European Superleague Company заведе дело през ФИФА и УЕФА пред Търговския съд в Мадрид. От компанията настояват, че разпоредбите на двете федерации за утвърждение на шампионатите и потреблението на права за лъчение опонират на европейското законодателство. Поради подозрения във връзка с обстоятелството, че ФИФА и УЕФА са монополисти на този пазар, испанският съд отнесе случая до Съд на Европейския съюз.
Решението
Съдът на Европейски Съюз отбелязва, че организирането на клубни шампионати и потреблението на права за лъчение са стопански действия. Съответно те би трябвало да съблюдават разпоредбите за конкуренция и свободата на придвижване, даже когато икономическото гонене на спортни цели има характерни характерности като съществуването на асоциации с избрани регулаторни и контролни пълномощия, както и такива за налагането на наказания. Съд на Европейския съюз отбелязва също, че паралелно с тези пълномощия самите ФИФА и УЕФА провеждат футболни шампионати.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР