Fiat Chrysler Automobiles NV обяви предложение за сливане с Renault

...
Fiat Chrysler Automobiles NV обяви предложение за сливане с Renault
Коментари Харесай

Fiat обяви плановете си за сливане с Renault

Fiat Chrysler Automobiles NV разгласи предложение за обединение с Renault SA, което ще сътвори третия максимален производител в света , написа Bloomberg. В новата компания двата производителят ще имат еднакъв дял посредством холдингова компания в Холандия.
Съществуващите сътрудници на френската компания - Nissan Motor Co и Mitsubishi Motors Corp. - не са част от договорката, най-малко на този стадий, само че ще получат покана. Renault неведнъж се опита да сътвори по-близка връзка с колегата си от 20 години Nissan, само че японският производител към този момент не утвърждава обединение.
Разговорите сред Fiat и Renault са минали на ново равнище през последните дни, откакто преговорните екипи са намерили метод да структурират договорката. Тази заран бордът на френския производител ще заседава по въпроса.
Двете компании даже са постигнали съглашение за най-важните постове - в случай че има договорка, ръководителят на Fiat Джон Елкан ще стане ръководител на общата компания, а ръководителят на Renault Жан-Доминик Сенард ще бъде основен изпълнителен шеф.
Продажбите на най-големите автомобилни пазари в света понижават, а производителите са под напън да електрифицират моделите си, с цел да понижат нездравословните излъчвания. Компаниите харчат и за създаване на самостоятелни технологии. В такава среда производителите търсят метод за понижаване на разноските. Споразумение сред Fiat и Renault може да донесе по-ниски разноски и за двете компании посредством общи вложения в нови технологии.
Двете компании са произвели към 8,7 милиона автомобила предходната година, което ги слага на трета позиция след Volkswagen AG и Toyota Motor Corp., които продадоха по над 10 милиона. През първите три месеца на годината продажбите на Renault падат с 5,6 % до 908 хиляди, а на Fiat с 14 % до 1,04 милиона.
Fiat ще обезпечи на Renault достъп до пазара в Северна Америка, а в подмяна ще може да стъпи по-стабилно в Русия, където французите са втори, с помощта на АвтоВАЗ.
Fiat водеше договаряния и с PSA Group, която има Peugeot и Opel, само че двете компании не реализираха съглашение.
Намаляващите продажби в трите съществени района - Китай, Съединени американски щати и Европа - карат производителите да търсят консолидация. Renault се опита да ускори връзките си с Nissan, само че алиансът се оказа още по-разклатен след ареста на Карлос Гон през ноември.
Директорите в Nissan ясно обявиха, че не желаят обединение, най-малко на този стадий. Renault има 43% от Nissan, която пък има 15% от френския производител, само че без право на гласоподаване. През 2015 година Nissan също си обезпечи съглашение за невмешателство от Renault в ръководството.
Сделка сред Fiat и Renault ще усили натиска над Nissan, показват специалисти. Renault, Nissan и Mitsubishi създадоха общо 10,76 милиона коли предходната година. Заедно с Fiat това число набъбва до над 15 милиона със мощно наличие на всички пазари и сегменти. FCA Group, с изключение на Fiat, има и марки като Jeep, Maserati и Alfa Romeo.
Fiat-Chrysler търси договорка още от 2014 година Серджо Маркионе, който водеше компанията преди гибелта си, твърдеше, че фирмите губят по €2 милиарда на седмица - пари, които могат да спестят посредством общи вложения.
Други производители също търсят метод да спестят пари. BMW и Daimler сплотиха сили в предлагането на услуги за споделени коли и самостоятелни коли. VW договаря с Ford.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР