Фестивалното лято в морската столица продължава и през септември с

...
Фестивалното лято в морската столица продължава и през септември с
Коментари Харесай

Държавния симфоничен оркестър на Истанбул с концерт днес във Варна

Фестивалното лято в морската столица продължава и през септември с един от най-очакваните концерти от програмата на Международния музикален фестивал „ Варненско лято “.

Тази вечер, 13 септември от 19 часа в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център гостува уважаваният Държавен симфоничен оркестър на Истанбул със солист харизматичния виртуоз на цигулката Александър Марков и диригент маестро Светослав Борисов.

Под мотото “Шедьоври на класиката ” програмата на този впечатляващ концерт включва творби от Моцарт, Вивалди, Сан-Санс, Сарасате, Масне, Чайковски, Григ, Бизе - същински празник за меломаните.

Срещата с озаряващото наличие на Александър Марков дава обещание извънредно прекарване за феновете на музиката във Варна.

Александър Марков получава американско поданство през 1982 година и гради сполучлива кариера в Съединени американски щати като един от най-обичаните от публиката цигулари.

Независимо дали свири като солист с влиятелни оркестри в най-големите концертни зали по света, или на спортни арени пред 25 000 души на мач от NBA на своята златна електрическа цигулка, Александър Марков постоянно открива незабавна връзка с публиката си. Носител на златен орден от Международния конкурс за цигулари „ Паганини “, той солира на някои от най-известните оркестри в света с диригенти като Лорин Маазел, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Иван Фишер, споделял е сцената с Марта Аргерич.

Неговият компактдиск и видео с 24-те каприза на Паганини, популяризирани в целия свят от Warner Classics International, провокира сензация и се трансформира в бестселър. Марков съчетава любовта си към класическата музика и рока.

Публиката във Варна ще чуе и осъществяването му на златната 6-струнна електрическа цигулка, единствена по рода си в света, в Grande finale от Рок симфонията, основана от самия Марков.

Истанбулският държавен симфоничен оркестър е учреден при започване на XIX век. През дългата си и богата история оркестърът резервира особено място в културния живот на Истанбул като поддържа и развива традицията и новото мислене. Оркестърът прави международни министър председатели на огромна част от творбите на водещите турски композитори и извършва музика за радио и телевизионни стратегии. Има турнета в Европа, Южна Америка, Япония, Египет. През годините с оркестъра са работили Йехуди Менухин, Жан-Пиер Рампал, Гидон Крамер, Лучано Павароти, Лейла Генчер, Фазил Сей.

От 2014 година основен диригент е Ендер Сакпинар.

Маестро Светослав Борисов от сезон 2016/2017 e първи диригент и заместник-музикален шеф на Опeрния спектакъл Магдебург (Германия), както и артистичен шеф на австрийския камерен оркестър Con Fuoco в Грац. В интервала 2013 – 2016 е диригент на Симфоничния оркестър Бохум, а паралелно с това е и основен диригент на Варненска oпера. Поддържа и до през днешния ден тесни контакти и с двете институции като чест посетител. Има сполучливо съдействието с доста оркестри, измежду които са Бетовен оркестър Бон, симфоничните оркестри на Бохум и Дюселдорф, Гьотингенския симфоничен оркестър, Новата филхармония на Вестфалия, Бранденбургския симфоничен оркестър, Филхармонията на Грац и „ Брукнер оркестър “ Линц. Гостувал е като диригент в Австрия, Белгия, Израел, Китай, Германия, Гърция, Турция, Литва и Украйна и други През 2007 година основава камерния оркестър Con Fuoco, който има сполучливи изяви както в Австрия, по този начин и в чужбина, а през юни 2019 дебютира и в концертния сезон на Музикферайн Виена.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на уеб страницата:
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР