Фестивалният сезон набира скорост с повишаването на температурите и предлага

...
Фестивалният сезон набира скорост с повишаването на температурите и предлага
Коментари Харесай

Девет фестивала за по-хубаво лято в София, започвайки от днес

Фестивалният сезон набира скорост с повишението на температурите и предлага разнородни благоприятни условия за отделяне от всекидневието, даже за тези, останали в най-големия град. От джаз през опера и спектакъл до техно или рискови спортове, има по нещо за всеки усет - а програмата стартира от през днешния ден.

Довечера е второто издание на фестивала за електронна музика HippieLandia, който ще се разгърне на 3 тематични подиуми в Парка на Летище София. Артистите включват международни звезди като DUB FX, Dave Clarke, Gridlok, LSB и MC DRS, а също и родния музикант Иван Шопов, който ще има лична сцена за дръм енд бейс музика.

Фестивалът ще продължи до сутринта и ще има обособено пространство за релакс и отмора сред сцените. Мястото предлага свободно преживяване навън без да се отдалечава от града, а билетите костват 37 лв..

През уикенда - 24 и 25 юни - ще се организира първото тази година издание на градския фестивал " София Диша ", като второто ще е на 26 и 27 август. Фестивалното пространство ще обгръща 12 хиляди кв.км. на площад " Св. Александър Невски " - от ул. " Раковски " до бул. " В. Левски ".


© Организаторите

Освен главните зони за спорт, изкуства, занимания с деца, занаяти и отмора, тази година към програмата е добавена " Зона България ", която ще е ориентирана към запознаването на туристи с българското материално и нематериално завещание.

Събитието ще включва също уъркшопове, изложения, прожекции на късометражно кино, ръчно направени бижута, срещи с писатели и артисти, а също и концерти на Котарашки, " Остава ", The Top Stoppers и други. Фестивалът ще бъде открит от 16 ч. и в двата дни, а детската зона в неделя ще работи от 10 ч. сутринта.

На 24 и 25 юни също ще се организира фестивалът за градска просвета ON! Fest, който ще събере почитателите на компютърните и настолните игри, манга и аниме културата, експремните спортове, музиката и графитите в " Интер експо център ".


© Организаторите

Фестивалът е разграничен на зони - ON! Sport, ON! Street, ON! Anime, ON! Gaming, ON! Tube - а гостите ще включват някои от най-известните представители на паркура, брейк танците, косплея и влогърството от България и света.

Почитателите на класическа музика ще могат да посетят фестивала " Опера в парка ", който стартира на 30 юни пред Военна академия " Г. С. Раковски ". Той ще продължи до 16 юли и ще предложи и обособена стратегия за детска опера. Също от 30 юни, само че до 2 юли Софийската филхармония организира следващо издание на своя " Сподели музиката " в парк-двореца Врана - с присъединяване на Теодоси Спасов, Антони Дончев, " Кварто квартет ", оркестъра на институцията и други.


© Организаторите

Градското издание на Wrong Fest 2017 ще даде на почитателите на по-тежката музика опцията да чуят българските банди Vrani Volosa и Smallman, а също и британците Orange Goblin и шведите Deville на 1 юли в клуб " Маймунарника ".

Smallman безспорно са една от най-изявените български различни групи, смесвайки пробна и тежка музика с балкански фолклорни претекстове. Те ще разделят сцена с метъл групата Orange Goblin, която беше номинирана за премия Metal Hammer Golden Gods в категорията за най-хубава метъл група в Англия за 2017 година

Между 3 и 7 юли ще се състои театралният фестивал " Театър пред театъра ". За петдневното събитие ще бъдат издигнати специфична сцена и трибуни с 1000 места пред Народния спектакъл " Иван Вазов ", където ще бъдат сложени представленията " Мнимият болен ", " Лунатици " и " Почивен ден ". Билетите са на цени от 20 до 25 лв. и с фестивала ще бъде публично закрит сезон 2016-2017 година на Народния спектакъл.

Световноизвестни джаз музиканти ще са част от тазгодишното издание нафестивала A to jazZ сред 7 и 9 юли в Южния парк. Освен групите Dirty Loops, Robert Glasper Experiment и New Jawn, тридневното джаз събитие ще включва джемсешъни, арт-базар и детски музикални работилници.

Сред гостите ще е петкратният притежател на " Грами " Робърт Гласпър, чийто финален албум беше наименуван от музикалния уебсайт Pitchfork " най-реализирания им албум до момента ".

Фестивалът за интердисциплинарно изкуство 180° ще събере известни актьори от сцената на актуалната класическа и електронна музика сред 22 и 28 юли. Той ще се организира на няколко местоположения в София - Fabrica 126 и " Гьоте-институт ", както и на избрани места в града навън.


© Организаторите

Специален посетител на 180° ще е музикантът Паул Фрик от групировката Brandt Brauer Frick. Тяхната музика съдържа елемнти на техно, американски минимализъм и джаз, а триумфът им ги води в над 50 страни, където те вземат участие в някои от най-големите музикални фестивали в света, като " Коачела ", " Гластънбъри " и джаз фестивала в Монтрьо.

Фрик ще си партнира с българската певица Катя Ташева и " Ансамбъл 180° ", както и американската компания за актуален танц Forsythe, в която вземат участие световноизвестните танцьори Катя Черанева и Франсис Чаверини.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Дневник на лятото (505)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР