Фестивалната седмица, посветена на деня на Дунав, завърши с двудневна

...
Фестивалната седмица, посветена на деня на Дунав, завърши с двудневна
Коментари Харесай

Показаха автентични носии на два века на Фестивала „Богатствата на Дунав“ във Видин

Фестивалната седмица, отдадена на деня на Дунав, приключи с двудневна богата артистично-музикална стратегия на брега на Видин, в която участваха елитни самодейни и професионални групи и реализатори от Калафат, Крайова и селища от района. Празникът, който включваше галерия, конференции във Видин и Калафат, атракции, бе открит от регионалния шеф на Видин – Любен Иванов, който акцентира, че най-голямото благосъстояние на Видин са освен неговата история и просвета, само че и неговите жители. Старт на музикалната стратегия даде Десислава Минчева от НТК „ Български справочник “ – уредник на събитието.

Дефиле с 15 достоверни неповторими носии и украшения, като някои бяха на повече от два века, демонстрираха представители на НЧ „ Надежда 1903 “ от село Бойница на откритата сцена пред изложба „ Никола Петров ". Най-малкият модел бе 2-годишният Дениз Иванов с къса долома с бяла въба, а накитите по Стела Пламенова бяха от 1980г.

`Показаха

`Показаха

Арт базарът на локални занаятчии и производители и осъществяванията на танцьорите и артистите от селата Макреш, Гъмзово, Флорентин, Ясен, на елитния видински отбор „ Северняци “ с хореограф Ерик Петрон, наброяващ 80 души, задържаха часове наред жителите и гостите на града в крайдунавската зона. Над 10 реализатори от Калафат, Крайова и село Бърка показаха китка от фолклорни румънски песни, а измежду солистите бе и известната изпълнителка проф. Сица Новак от Турно Северин, отдала живота си на фолклора. Ансамблите „ Розеле Калафатулун “ (с началник Маринела Карауляну –създател на етнографския музей в Калафат), „ Хора Доснацъу “ от с. Бърка и внушителен отбор “Мария Танасе “ с живописен началник Марга Кюрту, часове наред задържаха вниманието на публиката с атрактивните си осъществявания.
`Показаха

Певческата група НЧ “Просвета 1928 “ село Гъмзово, която е вписана в Националната листа на България като „ Живи човешки съкровища “ показа достоверен фолклор, до момента в който танцьорите от група за достоверен фолклор от Гъмзово след сцената поведе хорото в парка, на което се хвана мало и огромно. Фолклорната щафета от мегдански хора и танци – български и влашки, продължи с танцовата група от НЧ “Изгрев “ с. Ясен с началник Десислава Славомирова и танцов състав „ Макрос “ с началник Ирена Йотова от село Макреш. Певческата група от НЧ „ Мито Марков “ с началник Цецка Илиева предшества осъществяването на известните видински музиканти от Духов оркестър „ Братя Ангелови “, които нажежиха градуса на настроението.
`Показаха

`Показаха

Първият фестивален ден приключи с атрактивно DJ-парти и светлинно шоу на крепостта Баба Вида, с цел да продължи на идващия ден още веднъж с концерт на известната национална изпълнителка Георгия Райкова и с майсторски осъществявания на танцьорите от НЧ „ Пробуда 1295 “ с. Флорентин с началник Борислав Митрашков, който бе и сценарист и водещ на празника. Участниците си потеглиха с оценки, връчени от уредника на фестивала – Национален туристически клъстер „ Български справочник “ с ръководител Десислава Минчева. „ Богатствата на Дунав “ се организира в партньорство с община Видин, Областната администрация на Видин и други по план DANUrB+ „ Градски бранд Дунав – създаване и развиване на районна и локална резистентност посредством валоризация на културното завещание на река Дунав “.

Финансиран по стратегия за транснационално съдействие „ Дунав 2014-2020 “ празникът притегли толкоз елитни създатели от Румъния и България, с което даде поръчка да се трансформира в стабилно културно събитие, което да притегля от ден на ден реализатори от дунавския район.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР