Фестивалът за ново българско кино Киноваканция в Бургас ще бъде

...
Фестивалът за ново българско кино Киноваканция в Бургас ще бъде
Коментари Харесай

Фестивалът за ново българско кино Киноваканция започва в Бургас

Фестивалът за ново българско кино " Киноваканция " в Бургас ще бъде открит през днешния ден, 17 юни, с прожекция на кино лентата " Шекспир като улично куче " с режисьор Валери Йорданов, като по-късно публиката ще може да се срещне с актьорите Васил Илиев и Елеонора Иванова, оповестяват уредниците от Национален кино център и Община Бургас.

В рамките на събитието, което продължава от 17 до 21 юни, феновете на седмото изкуство в морския град ще имат опция да видят модерни български заглавия от сферата на игралното, документалното и анимационното кино, както и да се срещнат с част от екипите на някои от включените филми.

В селекцията попадат още филми като „ Случаят Тесла “ на Андрей Хадживасилев, „ Изкуството да падаш “ на Орлин Милчев, „ Васил “ с присъединяване на Иван Бърнев, „ Български транспортен съд пътува в бурно море “ на Петринел Гочев, „ Оловният боец “ на Костадин Бонев и „ Войник на ориста “ на Касиел Ноа Ашер. 

Веднага след софийската премиера в Бургас ще бъде показан и документалният филм на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов „ Отскубнати до корен “, разказващ за паметта и за незнанието, помело след 9 септември 1944 година една класа с европейско обучение, знание и опит, вместо да се възползва от нейните постижения.



След триумфа на „ Второто Освобождение “ на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова предходната година и през тази година фестивалът ще продължи да демонстрира и филми на настояща социална тематика. През 2023 година в програмата подобен е филмът „ Една провинциална болница “ на Илиян Метев, Иван Чертов, Златина Тенева, който бургаската аудитория имаше опцията да гледа и по време на " София филм фест на брега ". 

Почетен посетител на фестивала ще е Мария Статулова, която е родом от Бургас и през тази година отбелязва своя 70-годишен празник. Тя взе участие във кино лентата " Смирен " на Светослав Драганов

В рамките на фестивала в Регионалната библиотека " Пейо К. Яворов " ще бъде маркирана и 100-годишнината от рождението на българския артист Петър Слабаков. Юбилеят ще бъде маркиран с разкриване на галерия с фотографии от филми и спектакли с негово присъединяване, показване на книгата „ Вечните времена на Петър Слабаков “ от Румяна Емануилиду, както и прожектиране на кино лентата на Иванка Гръбчева от 1981 година „ Златната река “. 

Домакин на прожекциите, срещите с представителите на филмовите екипи и събитията в границите на петте фестивални дни ще са Културен дом НХК и Регионална библиотека " Пейо К. Яворов ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР