Фестивалът (19-31 октомври), традиционен и реномиран, винаги организиран от доц.

...
Фестивалът (19-31 октомври), традиционен и реномиран, винаги организиран от доц.
Коментари Харесай

Следите остават в Пловдив

Фестивалът (19-31 октомври), обичаен и реномиран, постоянно проведен от доцент доктор Никола Лаутлиев, ще показа фотографски изложения и кръгла маса-дискусия, фокусирани върху към момента незадоволително дискутиран интервал от новата история на фотографията - последните две десетилетия преди настъпването на политическите промени в Европа през 1989 година Желанието е да се потърси отговор на въпроса по какъв начин се приема, прави оценка и надгражда фотографското завещание от годините на социализма, споделя кураторът на изложбите.
Това е времето, в което в България настава поврат в разбирането и осмислянето на фотографията - от идеологически документ и следена художествено-творческа активност тя минава във образна форма на естетическа и философска позиция, в средство освен за показване, само че и за пояснение и интерпретиране на действителността. Появява се създателят, а дружно с него и фотографският фен, търсещ смяна в страстите и фотосъпреживяването.
За живата легенда на руската фотожурналистика Игор Гаврилов главният род е общественият и политическият репортаж. Пътува из цяла Русия, работи в 50 страни, снима на горещите точки на планетата. Негови фотоси са оповестени в "Русский кореспондент ", "Огонек ", "Paris Match ", "Le photo ", "Stern ", "Spiegel ", "Independent " и редица други. Номиниран е за най-хубав фотограф на годината от сп. "Time ". Лауреат е на наградата "World Press Photo ". Срещата с Гаврилов ще бъде на 20 октомври в Балабановата къща.
Карл де Кeйзер стартира кариерата си като фотограф на свободна процедура през 1982 година, като по едно и също време с това е учител по снимка в Кралската академия за изящни изкуства в Гент, Белгия. През 1990 година е номиниран за член на фотографската организация "Магнум " и през 1994 година става неин пълновръстен член. Откриването на изложбата и среща с него ще се състоят на 19 и 20 октомври.
В програмата са включени още изложбите "Субективен документализъм в България, 1970-1991 " на Антоан Божинов, доктор Росен Коларов, Иво Хаджимишев, Никола Василев, Любен Георгиев, Гаро Кешишян, Йордан Йорданов-Юри, Веселина Николаева, Соня Станкова в Балабановата къща в Стария град, "Четвърти километър " на Борис Мисирков и Георги Богданов в изложба "Лаутлиев " в "Капана ". Експозицията на Ели Недева-Воева "Революцията продължава " е в къщата на Мексиканската графика. Веселина Николаева написа за своите работи: "Снимам изчезващата просвета и груповата носталгия на обществото, неговото възприятие за загуба и отчуждение и механизмите му за справяне с глобализацията. Интересът ми е в "слепите " места на обществото. Документирам обстоятелството, че всичко е изчезнало вечно. "
Откриването е през днешния ден от 18 ч., 19 октомври, в Балабановата къща и директно след него ще се състои камерен концерт с присъединяване на клавирно дуо проф. Дора Славчева и проф. Анастас Славчев, китарно дуо доцент доктор Стела Динкова и Костадин Динков, доцент доктор Людмил Петков - пиано и джаз дуо Петър Салчев - вокал, и Йордан Тоновски - пиано. В събота, 20 октомври, е кръглата маса "Следите остават " с присъединяване на доцент Георги Лозанов, доктор Катя Гаджева, Весела Ножарова, доктор Антоан Божинов, Антони Георгиев. Координатор на кръглата маса е гл. ас. доктор Катерина Гаджева, Българска академия на науките. В неделя са мултимедийните презентации от Биенале на фотографията в Солун и Международния фестивал "PhotoVisa ". Ще има и доста авторски срещи. Тази година фестивалът е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР