Фестивал Време, който има 36-годишна история в дейността на ТГ

...
Фестивал Време, който има 36-годишна история в дейността на ТГ
Коментари Харесай

Георги Врабчев: Двадесетото фестивално издание на ВРЕМЕ е доказателство за огромен труд, заплатен с любовта на много млади хора

Фестивал " Време ", който има 36-годишна история в активността на ТГ " Темп " и Младежки дом Враца, бе открит нощес под пороен дъжд на пл. Хр.Ботев ". Тазгодишното издание на феста е юбилейно- 20-то по ред и уредниците се бяха постарали в действителност да изгежда уместно. На прочувственото разкриване на попречи дъждът, който се изсипа над Враца за последните 24 часа.

Георги Врабчев, арт управител на феста, откри юбилейното 20-то издание на театралните любителски празници с думите: " Винаги сме ви посрещали във Враца със слънце, този път при дъжд, дано ни върви по вода! ".

" Докато чаках да стартира откриването открих един знак - всички вие се намирате под козирката на огромния Театър. Аматьорският, по-малкият, е под крилото на огромния спектакъл. Благодаря Ви, че сте тук, поисквам ви един прелестен фестивал и положително въодушевление! ", разяснява Врабчев.

Кметът на община Враца Калин Каменов изпрати одобрение до уредниците и участниците във форума, само че не можа да участва поради частичното бедствено състояние в села от врачанско, потопени от проливния дъжд. В него се споделя:

" Скъпи актьори и посетители, добре пристигнали на фестивал " Време ". Фестивалът е от тези огромни и значими събития, които прибавят още един щрих към културата на града. Пожелавам Ви триумф и дано броят на участниците и посетителите да се усилва! "

Президентът Румен Радев също изпрати одобрение до организационния комитет, сътрудниците и участниците въвфеста: " Приветствам ви за креативната визия и старанието, с което развивате самодейността и престижа на българските тетатрални школи! ". Поздравителни адреси бяха получени от посланика на Украйна и националният представител Кр.Кръстев.

Музикантите от група " Акага " способстваха за положителното въодушевление на посетители и участници с шлагерите си, а за край блестна превъзходна заря.

За четирите дни на фестивала на сцените на младежкия дом, на ДНА и навън своето майсторство ще покажат 280 младежи от 18 страни и четири континента. Те ще показват 16 спектакъла, от забележителни създатели като като Албер Камю, Лорка, Рей Бредбъри, Джордж Оруел, Станислав Стратиев, Селинджър и други

Съпътстващата стратегия на фестивала планува театрални работилници в три посоки.Първото предлагаспецифични умения във връзка с връзките и себеизразяването и ще бъде ръководено от професионалния учител от Англия Ричард Финч. Преподавателят и радио-водещ от Естония Томас Лохмуст ще показа техники на говора и способи за освобождение на напрежението преди театрални изяви. Актьорът Христофор Недков ще води работилница на тематика „ Сценични шпаги “.

В съботния ден следва среща-разговор с режисьора и сценограф с интернационален опит Момчил Алексиев на тематика „ Реалностите на виртуалното “.

По време на фестивала в Младежки дом могат да се прегледат няколко изложения -специално квалифицираната от Музея на хумора и сатирата в Габровона тематика „ Ах, това шоу “, втората на изключителния врачански художик-наивист Росен Рашев-Рошпака, както и изложения стъклопис от Начално учебно заведение „ Иван Вазов “ Враца и графика от Професионалната гимназия Димитраки Хаджитошин “ Враца.

Лошото време при откриването на фестивал " Време " попречи на плануваното от уредниците дефиле с националните знамена на страните-участници. Те бяха подредени пред фестивалната сцена на пл. Хр.Ботев.

Чуйте повече за настроението при откриването от Г.Врабчев - в първия атачмънт

Ето и част от възторжените думи, които дадоха начало на фестивалните дни - втори прикачен файл
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР