Фестивал на лешояда, който бележи края на проект „Опазване на

...
Фестивал на лешояда, който бележи края на проект „Опазване на
Коментари Харесай

Стефан Димитров: Наш дълг е опазването на природата за следв...

Фестивал на лешояда, който бележи края на план „ Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите “, посети претендентът за депутат от Съюз на демократичните сили в листата на коалиция ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Стефан Димитров, дружно с кмета на Маджарово Ерджан Юсуф. Събитието се организира в границите на три дни в Природозащитен център „ Източни Родопи “ в град Маджарово.

Стефан Димитров бе на фестивала в качеството си на клиент, съпроводен от фамилията си. Заедно се включиха в тематичните ателиета за направа на 3Д модел на белоглав лешояд, на разделител за книга и играчка лешояд.

Димитров изрази възхищението си от работата на екипа на фондация „ По-диви Родопи “, които споделиха, че при старта на плана през 2016 година са били открити 81 двойки белоглави лешояди, а все още те са 111 на брой, което значи, че популацията им се е нараснала доста. В рамките на създаването е основан и екип за битка с отровите, защото точно потреблението на нерегламентирани вещества в резултат на човешката активност, е една от главните аргументи за изгубването на предпазения тип лешояд. Кандидатът за депутат изрази мнение, че такива екипи би трябвало да съществуват на територията на цялата страна. Той приветства самодейностите в границите на фестивала, които възпитават у подрастващото потомство обич към природата.

Стефан Димитров изясни, че като поданици на тази планета, наш дълг е да поставяме старания да запазим популацията на птиците и на всички животни, както и заобикалящата ни флора за идващите генерации. И напомни, че по време на неговият мандат като кмет на община Димитровград, точно с тази цел бе създаден и извоюван план „ Възстановяване, запазване и стабилно ръководство на биоразнообразието в предпазена околност „ Злато поле”. Основна му цел бе подобряването на природозащитния статус и положението на популациите на типове и местообитания с висок консервационен статус. За възобновяване и запазване на биоразнообразието в предпазената околност бяха изпълнени редица действия като реинтродукция на блатно кокиче и водна лилия, възобновяване на типичните за предпазената околност заливни гори и местообитания. бяха направени изкуствени плаващи острови за гнездене на водоплаващи птици. Изработени и инсталирани бяха къщички за разнообразни типове птици, както и две наблюдателни кули за наблюдаване на орнитофауната. Изграден и оборудван бе и информационене център в с. Райново.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР