Фестивал на лавандулата се провежда днес край Чирпан. На фона

...
Фестивал на лавандулата се провежда днес край Чирпан. На фона
Коментари Харесай

След 20 г. труд наши специалисти патентоваха три сорта лавандула. Добивите от тях са без аналог в света

Фестивал на лавандулата се организира през днешния ден край Чирпан. На фона на събитието експертите дефинират актуалната година, като не изключително добра за търговията с лавандулово масло, на което България е международен водач по производството с над 50% дял в продажбите. Експертът доцент Станко Станков заяви, че преди месеци е завършило патентоването и узаконяването на три нови сорта лавандула за България, чиито добиви и качество са феноменални. Това са Жанет, Терез и Дея. Работата по тях е лишила към 20 година

Очаква се актуалната рецесия да отмине до година – две, когато още веднъж да настъпи взрив на лавандуловото произвеждане в страната ни.

Ниските температури и непрекъснатите валежи през 2023 година водят до увеличаване на вегетативния напредък и закъснение на цъфтежа на лавандулата, отбелязва доцент доктор Станков от Института по етеричномаслени култури. Световните пазари също не регистрират растеж на търсенето. В момента се склчюват единствено по-дребни покупко-продажби, и то на ниски цени.

Над 100 000 декара са лавандуловите насаждения в България. Според доцент Станков стотици декари обаче са с некачествена продукция, която към този момент се изкоренява или следва това да се направи.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР