Фермери се заканиха да блокират във вторник със земеделска техника

...
Фермери се заканиха да блокират във вторник със земеделска техника
Коментари Харесай

Фермери готвят блокади заради нов закон за горивата

Фермери се заканиха да блокират във вторник със земеделска техника цялата страна, в случай че не бъдат извадени от новия закон за горивата. В него се изисква цистерните им да бъдат регистрирани като бензиностанции.

От браншовите организации акцентираха, че не са нито производители, нито търговци на горива, с цел да попадат в този закон.

Проектозаконът планува регистрационен режим за компаниите, занимаващи се с горива. Едно от условията е да разполагат с капитал сред 20 хиляди и 3 млн. лева Освен това ще би трябвало да обезпечат и банкови гаранции - от 20 хиляди до половин милион.

Друг огромен проблем за земеделците е че, цистерните в полетата ще би трябвало да дават отговор на стандартите за бензиностанция.

Земеделците пресмятат, че единствено уредите, които би трябвало да се конфигурират ще костват най-малко 100 млн. лева

„ Считаме, че има луди хора в администрацията - ето ви абсурд: АПИ не разрешава придвижването на селскостопанска техника по пътната мрежа. А този закон ни не разрешава да зареждаме в нашите съдове, които ги използваме единствено за това и ни принуждава да зареждаме единствено на бензиностанции”, уточни Георги Милев от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Земеделците считат, че закона е лобистки и упорстват контрабандата да се стопира при вноса, а не по селата. От петролната асоциация обаче предизвестиха, че са подготвени да изкарат камионите по улиците, в случай че планът не се одобри.

„ Този див популизъм, то е болшивизъм - да противопоставяме селото на града. И ние с бизнеса сядаме и ще подходим като тях, единствено, че ще запитвам кой ще зарежда летищата и бензиностанциите, болниците”, съобщи Валентин Златев от Газовата и петролна асоциация.

Зад проектозакона стоят депутати както от болшинството, по този начин и от опозицията. Изненадващо на днешното съвещание на икономическата парламентарна комисия, обаче, стана ясно, че министрите на финансите, на стопанската система и на земеделието не застават зад текстовете.

„ Подмолно работят, за жалост те взеха превес през днешния ден на съвещанието и мафията победи”, добави Емил Димитров.

Икономическата комисия отхвърли плана, а ориста му ще стане ясна в пленарна зала.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР