Фермери протестираха в Мадрид вчера срещу правителствена заповед за осигуряване

...
Фермери протестираха в Мадрид вчера срещу правителствена заповед за осигуряване
Коментари Харесай

Хиляди фермери излязоха на протест в Мадрид

Фермери стачкуваха в Мадрид през вчерашния ден против държавна заповед за обезпечаване на екологична отбрана на река. Селскостопанските производители виждат този ход като опасност за водните запаси, от които се нуждаят, с цел да напояват своите култури, предадоха Българска телеграфна агенция и Асошиейтед прес.

Няколко хиляди протестиращи, докарани с рейсове от югоизточния район, обиден от проекта, се събраха пред испанското министерство за екологичен преход, настоявайки за оставката на министър Тереза Рибера.

Радост е да видя всички вас тук, тъй като това значи, че селското стопанство в Югоизточна Испания е към момента живо и ще остане такова макар политиците, които идваме да посетим през днешния ден, сподели Лукас Хименес, президент на Централния съюз за напояване, пред тълпата, апелирайки да оставят водата в ръцете на тези, които схващат от нея.

Властите са пресметнали, че на митинга е имало към 7000 души.

Фермерите се опълчват на министерско решение за определяне на ново минимално равнище на водата за река Тахо въз основа на поддържането на нейното екологично здраве. Те се притесняват, че това ще значи по-малко вода за полетата им.

Спорът идва, откакто южната европейска страна претърпя най-горещата година в историята и продължителна суша, която опустоши десетки култури, измежду които и една от главните й храни - маслините. Тахо е най-дългата река на Иберийския полуостров, извираща от източна Испания и преминаваща 1007 километра, преди да се влее в Атлантическия океан южно от португалската столица Лисабон. В Португалия реката се назовава Тежу. Сравнително покрай извора ѝ е изработен канал, който пренасочва малко вода на юг към река Сегура. Тази крайбрежна зона разчита на водата за напояване на плодовете и зеленчуците, които изнася за Европа и отвън нея.

Досега Тахо беше единствената река в Испания без формален " екологичен предел ", който употребява екологични критерии, с цел да откри минималния необходим отток, гарантирайки екологичното здраве, твърди министерството в отбрана на своето решение. То идва след пет правосъдни разпоредби за установяване на екологичен най-малко за Тахо. До този миг реката е имала най-малко от шест кубически литра в секунда съгласно предел, който е открит, без да се вземат поради екологичните фактори. Той се е нараснал до седем кубически литра тази година и прогресивно ще нарасне до 8,6 кубически литра в секунда през 2027 година

За да помогне за компенсиране на всяко бъдещо понижаване на водата, която минава през канала към Сегура, министерството влага в модернизирането на инсталациите за обезсоляване и оборудването им със слънчеви панели, с желанието да понижи цената на генерираната от тях вода. Министерството също по този начин твърди, че Тахо намаляла с 12 % от 1980 година насам и единствено по-строг надзор ще предотврати епизоди на цялостно пресъхване, както се случи през 2017 година

Рибера изиска това да не се трансформира във " водна война ", настоявайки, че Испания би трябвало да се приспособява към изменението на климата.

Трябва да се подготвим за два типа остатък, години с дълги цикли на рискова суша и интервали на доста интензивни наводнения, съобщи тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР