Фермери от Ямболско, загубили кратите си, подозират че причина за

...
Фермери от Ямболско, загубили кратите си, подозират че причина за
Коментари Харесай

Мистериозна смърт покоси крави, пили вода от река Тунджа

Фермери от Ямболско, изгубили кратите си, подозират че причина за това е отровена вода на р. Тунджа и упрекват институциите в безхаберие.

Илчо Илчев, който гледа над 70 крави и телета в село Кукорево, описа, че преди ден по време на водопой в реката две от животните паднали и умрели. „ Умряха още като пиха вода. От водата, няма от какво да е друго “, разяснява фермерът пред БТВ. „ Не може едно животно 400 – 600 кг да падне за три минути в река Тунджа, това очевидно е доста мощна отрова “, добавя фермерът Митко Желев.

Притеснени да оставят мъртвите животни в реката, притежателите почнали да търсят институциите. „ Никой не реагира по системата, като се стартира от 112 – два пъти звъняхме. После уведомихме ветеринарната работа в Ямбол, по-късно сутринта рано – и кмета на общината. Пълно безхаберие отвред “, описа Желев.

„ Нямало кой да вземе проби, нямало такава лаборатория, най-после локалната лекарка взе ", оплака се Илчев.

От ветеринарната работа в града първоначално им споделили сами да закарат труповете за проба. „ Вмирисаните трупове да ги закараш в центъра на Ямбол е несериозно ", разяснява Желев и добавя, че са споделили, че ще ги закараме на елховския път и ще затворим пътя “.

Телата са изнесени към екарисажа във Варна. Заради случилото се фермерите от района не изкарват животните на водопой.

Местните споделят, че водата постоянно е мръсна, тъй като в нея се изливат боклуци от всички предприятия в града. Във водата обаче всекидневно се къпели и деца. "Преди месец измря рибата в Тунджа, на различен сътрудник две крави от този момент са заболели, на трети в Ямбол са умрели шест крави и две телета. От водата е, няма от какво да е друго, някой редовно си хвърля отровите вътре ", споделиха фермерите.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора оповестиха, че дружно с Басейнова дирекция са направили инспекция и водата ще бъде изследвана. От Агенцията по сигурност на храните също чакат пробите да покажат от какво са умряли животните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР