Фермери от Централна и Източна Словакия навлязоха с десетки трактори

...
Фермери от Централна и Източна Словакия навлязоха с десетки трактори
Коментари Харесай

Словашки фермери протестираха срещу измами със земеделски субсидии

Фермери от Централна и Източна Словакия навлязоха с десетки трактори в столицата Братислава в митинг против измамите със аграрни дотации, които бяха разкрити в последното следствие на убития публицист Ян Куцяк, съобщи " Ройтерс ".

Според фермерите държавното управление и ръководещата лява партия " Смер ", която е на власт през по-голямата част от последното десетилетие, години наред не са обръщали внимание на скица, в която хора с политически връзки аплайват и получават дотации за земи, които нито имат, нито имат някакви законни искания над тях.

На вчерашното си съвещание държавното управление на Словакия реши да сътвори анкетна комисия, която да ревизира изказванията за измами със дотации.

Тази седмица генералната прокуратура съобщи, че е проучила 35 случая, свързани с недоволствата на фермерите, само че не уточни по кое време ще оповести резултатите от инспекцията.

След среща с протестиращите фермери президентът Андрей Киска сподели, че би трябвало да се възвърне върховенството на закона в селските региони на Словакия и да има ясни права на благосъстоятелност върху земи, тъй като сегашната система основава условия за измами.

Дребните фермери споделят, че са жертви на принуждение или шантаж от локални нарушители, които се пробват да ги изгонят от земите им или да вземат дотации за тях до момента в който полицията си затваря очите.

Според словашкия закон всеки, който прави земеделска активност на дадена земя, без безусловно да е неин притежател, има право да кандидатства за дотация за всеки хектар, която се финансира от Европейски Съюз. Фермерите настояват, че някои хора нелегално претендират за дотации, че не дават документи, които потвърждават, че упражняват земеделска активност или дават подправени документи и че имат връзки в държавната администрация.

Убитият през февруари проверяващ публицист Ян Куцяк притегли вниманието върху италиански предприемачи в Словакия с вероятни връзки с мафията. Убийството му раздруса страната, провокира всеобщи митинги и докара до оставките на премиера, двама вътрешни министри и един шеф на полицията. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР