Ферма в Северен Тайланд вече повече от година храни пилетата

...
Ферма в Северен Тайланд вече повече от година храни пилетата
Коментари Харесай

Ферма в Тайланд дава на кокошките си канабис вместо антибиотици

Ферма в Северен Тайланд към този момент повече от година храни пилетата си с канабис, с цел да ги защищити от антибиотици, оповестява Business Insider.

Прекомерната приложимост на антибиотици е проблем за птицевъдната промишленост от доста десетилетия. По данни на Администрацията по храните и медикаментите (FDA) в Съединени американски щати, 70% от утвърдените от регулаторите антибиотицит за домашните птици, през днешния ден към този момент се употребяват във фермите. Непропорционалната приложимост на антибиотици обаче е довела до появяването на антибиотична устойчивост, която визира освен птиците, само че има отражение и върху хората.

Информираността за използването на антибиотици пък покачва търсенето на биологично отглеждани домашни птици. За тях обаче също би трябвало да се намерят способи за предотвратяване от заболявания, като в същото време се подсигурява, че добивите на яйца и месо остават високи. Повечето проучванията в тази област са ориентирани към пробиотици, имуностимулатори, наночастици и стимулатори на растежа на растителна основа.

Екип от откриватели твърди, че е намерил просто и дейно решение - канабисът защищава домашните птици от заболявания

През януари 2021 година откриватели от Факултета по водни науки и отглеждане на животни в университета в Чианг Май стартират неповторим опит за потребление на канабис вместо антибиотици във фуражите, употребявани във фермата. Смачканият канабис се прибавя към фуража и водата, които птиците употребяват, като в това време не се употребяват стандартни антибиотици и медикаменти.

Изследователите не знаят тъкмо за какво по време на постоянния сезон смъртността при птиците, хранени с канабис, е сходна с тази при птиците, хранени с антибиотици. По-малко от 10 % от 1000 птици са умрели заради заболяване, което е сравнимо с птиците, хранени с антибиотици.

Един от създателите на изследването Чомпунут Лумсангкул счита, че евентуално канабисът съдържа биоактивни съединения, т.е. субстанции, които предизвикват по-добрата метаболитна интензивност на птиците, засилвайки имунната им система. Изследователите обаче не са тествали оцеляването на птиците против заболяване като птичи грип или други тежки заболявания, на които птиците стават жертва.

Фактът, че на тези птици не са давани антибиотици, обезпечава и по-добра цена за фермерите. Лумсангкул съобщи, че тайландските консуматори са наясно с възходящото търсене на пилета и с това по какъв начин фермерите употребяват антибиотици, с цел да го задоволят. Някои клиенти обаче търсят безвреден артикул и заплащат два пъти повече, в сравнение с за нормално пиле, защото то не съдържа антибиотици. Другото преимущество пилешкото месо, наречено GanjaChicken, еу че то е нежно и с по-добър усет.

Един от значимите въпроси е дали можете да се дрогирате, в случай че ядете GanjaChicken?

Правителството на Тайланд напълно неотдавна легализира продажбата на артикули от канабис и дефинира ограничаването за тетрахидроканабинол (THC) - дейната съставна част, която опиянява потребителите на канабис, на 0.2%.

По време на проучването си екипът е хранил пилетата с 0.4% THC, с цел да ревизира въздействието. Птиците посочили обикновено държание, макар че откривателите не изключват пилетата да се усещат дрогирани.

Що се отнася до въпроса дали човек може да се опияни, като яде GanjaChicken, отговорът е негативен. THC се усвоява в организма на пилето, преди да бъде заклано, тъй че даже и да консумирате месото му, в него не остават следи от THC, които човешкият организъм да обработи.

Изследването към момента е в пилотен стадий и учените предизвестяват, че човечеството към момента е надалеч от това домашните птици да бъдат хранени всеобщо с канабис, с цел да бъдат здрави и мощни.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР