Феноменът на наводненията от една страна е естествено природно явление.

...
Феноменът на наводненията от една страна е естествено природно явление.
Коментари Харесай

Доц. Емил Гачев: Крайно време е да приемем речните корита за критична инфраструктура

Феноменът на наводненията от една страна е естествено естествено събитие. Но въпреки това, когато се случи злополучие, каквото е в Берковица – отговорност имат и хората. Вината е споделена. Когато паднат по 70 литра на квадратен метър в границите на няколко часа, няма по какъв начин да не стане наводняване. Това е дъжд с огромна активност, което значи злополучие. Но какъв брой огромно ще е това злополучие, дали стихийното злополучие ще стане покруса – зависи напълно от нас.

Това съобщи преподавателят от ЮЗУ и специалист по климатичните промени доцент Емил Гачев, разяснявайки бедственото състояние поради пороите в Берковица по NOVA News.

По думите му наред с дъжда огромен проблем са и речните корита. „ Крайно време е да ги приемем за сериозна инфраструктура. Те са място, където се изхвърля отпадък, строят се огради. И когато пристигна сходно злополучие – всички отпадъци вършат загради по речното корито и става злополучие. Друг проблем е и унищожаването на българската гора, която е най-хубавата естествена бариера против проливните превалявания ”.

„ Малко от хора знаят, че имаме два към момента дребни ледника, които са оповестени за най-южните в Европа. Те се намират в северната част на Пирин, в непосредствена непосредственост до връх Вихрен. От 2008 година продължаваме работата на немските си сътрудници, които работят по тематиката от 1994 година. Това, което демонстрират наблюденията ни е, че нашите дребни ледници не изчезват през последните 500 години. Но размерите им се двоумят според от количеството паднал сняг, какви са дъждовете и температурите. Те се мерят нормално през есента, преди да паднат новите снегове. И това, което се вижда, е дълготрайният тренд на понижения, който демонстрира резултата на световните промени ”, уточни той.

Доцент Гачев изясни и за какво в миг, в който има интервал на засушаване в Европа, у нас падат проливни дъждове на избрани места. „ Това зависи от световната циркулация над континента и над Северното полукълбо. Един от феномените на затоплящия се климат е, че Арктика се затопля по-бързо, в сравнение с тропичните ширини ”.

Той предвижда, че в дълготраен проект до края на века наклонността е към трайно засушаване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР