Феноменален резултат постигна на първи тур досегашният кмет на Доспат

...
Феноменален резултат постигна на първи тур досегашният кмет на Доспат
Коментари Харесай

Елин Радев: Очаквах всички мандати в ОБС – Доспат, кампанията ми беше само с плакати

Феноменален резултат реализира на първи тур досегашният кмет на Доспат Елин Радев от ГЕРБ. Той завоюва съвсем 87% от гласовете още на първия тур. Съветници в локалния парламент ще бъдат единствено от ГЕРБ. А заради това, че той е лидер на листата и става кмет, единият мандат – 13-тият, ще остане безработен. Тоест Общински съвет в Доспат ще е четно число – 12 съветника. Заради получилите се прецеденти в крайграничната община Actualno.com потърси Радев за коментар и разбор на изборните резултати.   
Г-н Радев, с каква настройка тръгнахте към тези избори и какви бяха най-смелите ви упования?
Нагласите бяха за цялостна победа, тъй като през последните четири години работихме доста за развиването на общината, инвестирахме към 30 млн. лева Подменихме на всички места водопроводите, асфалтирахме улици, ремонтирахме тротоари, зелени площи, изградихме центровете на някои от обитаемоте места, подобрихме качеството на обслужване от общинската администрация и това е един предстоящ резултат. Другият значим миг е, че вярно преценихме претендентите за общински съветници. Всички те са експерти в своята сфера и резултатите се получиха.
Вие имате дори съветници, които в предишния мандат бяха от други политически сили и това е едно от нещата, които не са се случвали. Как стана това?
Имахме претендент, който в предходния мандат беше от Движение за права и свободи. Имаме един, който беше от Реформаторския блок. Нашата партия е отворена. Всички експерти са добре пристигнали да работят в името на общината.
Това въпреки всичко е впечатляващ резултат - 100% от Общинския съвет да е на ГЕРБ. Има и различен казус. Поради това, че Вие сте били лидер на листата, печелите всички 13 мандата в Общински съвет, само че ставайки кмет, оставяте незапълнен един мандат. Така ще работите с 12 съветника - всички от ГЕРБ. Това значи, че въпреки всичко упованията ви са били малко по-скромни от постигнатото?
Не. Ние несъмнено чакахме да вземем всички мандати. И считам, че това се получи с помощта на управлението на Движение за права и свободи. Още при започване на мандата те се държаха доста жестоко с нас и това ни окуражи да работим още повече и да създадем по този начин, че целият Общински съвет да бъде от ГЕРБ.
А съжалявате ли, че сте лидер на листата и се лишихте от 13-тия мандат?
Не, не скърбя. Даже по-добре се получи, че са 12. Един консултант по-малко си е спестовност за бюджета на общината (смее се). Ще даваме по-малко средства за хонорари на Общински съвет, а и няма да се отрази на решенията. И да отбележа, че има 950 преференции за наши претенденти, които са комплицирани - зачертана е единствено преференцията, без главния номер - 43 на ГЕРБ. Ако тази неточност беше избегната, резултатът щеше да е доста по-добър, само че съветниците щяха да са същият брой.
Кметовете по места с какви резултати са?
Печелим от първи тур в Бръщен с кмет от ГЕРБ, който беше и единствен претендент. В Любча и Бръщен кметовете също са от ГЕРБ на първи тур. В Црънча на първи тур завоюва претендент, подсилен от Българска социалистическа партия. Имаме два балотажа с ДПС- в Змеица и Касъка, само че мисля, че ще ги спечелим. Като цяло мога да кажа, че и всички кметове ще бъдат наши, като се изключи този от Црънча. Той не е член на Българска социалистическа партия, работим добре с него, познаваме се.
Вярно ли е, че има села, в които е направено всичко, зависещо от общината?
Да, по тази причина са и положителни резултатите. Имаме села на 100% асфалтирани, нови водопроводи, нов център, учебното заведение санирано. Очакваме спортни площадки за село Бръщен, Змейца и Барутин. Имаме много планове, по които продължаваме да работим.
Едно противоречие се получава обаче. Имаше села, в които споделяха, че няма потребност да ходите и да ги агитирате, тъй като там сте създали безусловно всичко...
Вярно е и на тази предизборна акция не съм ходил в нито едно обитаемо място - нито при колектив, нито на центъра, изобщо не сме ходили да агитираме. Оставихме хората сами да преценяват дали да ни поддържат или не.
А плакати слагахте ли?
Да, на всички места. Само с едни плакати сме пропагандирали.
Да си продължа въпроса за несъответствието - от една страна хората споделяха, че няма потребност да ги убеждавате, въпреки това вашите съперници настояват, че сте силов кмет и със закани печелите избори. На какво се дължи то?
Може би имате поради Движение за права и свободи, тъй като Движение за права и свободи съвсем към този момент го няма в община Доспат. То е една нула. Поради тази причина водачите на Движение за права и свободи в региона и общината споделят, че казусът е в ръководството на община Доспат. Резултатите демонстрират дали сме силови или не. Може да питате жителите на обитаеми места, те да ви кажат дали са заплашвани. Слабите резултати на Движение за права и свободи са откак аз съм станал кмет. Оправданието им е, че ние натискаме хората, което не е по този начин. Опитват се да заблуждават. Знаете, че тук сме съвсем 100% мюсюлмани и желаеха на религиозна основа да привлекат гласоподаватели, само че не съумяха.
С какво възприятие влизате във втория си мандат и какви са упоритостите ви за него?
Амбициите ми са да направя един нов градски център, да спомогна за развиването на туризма около язовир Доспат. Знаете, че той е едно неповторимо място, само че няма никаква инфраструктура от двете страни. Там ще наблегнем. Продължаваме с асфалтиране, тъй като има улици за ремонт, по-икономично улично осветяване. А възприятието ни е, че следва доста работа.
А задоволство?
Очакванията ми отпреди изборите се оправдаха, тъй че няма изненада. Продължаваме да работим.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР